iconWat te doen in Zwartsluis?

Een dagje Zwartsluis

De voormalige fortresse Zwartsluis ligt aan het Meppelerdiep en het Zwarte Water én heeft ook nog eens een rechtstreekse verbinding naar het Overijsselse en Friese merengebied. Zwartsluis wordt dan ook wel de poort naar het noorden genoemd. Dat stempel maakt het waterdorp helemaal waar. Bijna alles staat in het teken van de watersport, wat Zwartsluis een recreatieplaats bij uitstek maakt. 24 uur vliegen er met onderstaand dagschema voorbij.

Koffie met wat lekkers

10.00 uur

Koffie, appeltaart en een toefje slagroom. Beter kan de dag niet beginnen! Dankzij een ongekend groot en gevarieerd horecabestand voor een plaats van nog geen 5.000 inwoners kun je zelf kiezen waar je van deze traktatie wilt genieten. Aan het Zwarte Water Bij Frank, naast de kolksluis bij De Blizzard, in de haven bij ’t Kraantje of middenin het pittoreske centrum bij De Albatros of de VP?

Koffie met wat lekkers in Zwartsluis

Museumbezoek

11.00 uur

Een bezoek aan museum Schoonewelle is een unieke ervaring en leuk voor alle leeftijden. Nergens in de Kop van Overijssel is zo’n grote naturalieëncollectie bij elkaar te zien. De kern vormt een verzameling geprepareerde zoogdieren en vogels, die de veelsoortigheid toont van de ongekend fraaie natuur in West-Overijssel. Ook de geschiedenis van Zwartsluis komt aan bod.

Museumbezoek in Zwartsluis
Ga je voor uitzicht op het Zwarte Water, de kolksluis, de haven of het pittoreske centrum?

Uitgebreide lunch

12.30 uur

Het waterdorp Zwartsluis zet zich met gezellige terrassen, restaurants, bakkers, (eet)cafés, brasserieën en viswinkels echt op de menukaart. Bij Frank, De Blizzard, ’t Kraantje, de VP en De Albatros bereiden graag een van hun warme of koude lunchgerechter voor je. Van heerlijke omeletten tot knapperig belegde broodjes. Je kunt de passie proeven! Ga jij voor uitzicht op het Zwarte Water, de kolksluis, de haven of het pittoreske centrum?

Uitgebreide lunchen in Zwartsluis

Dorpswandeling

14.00 uur

In 1670 werd Zwartsluis door de Amsterdamse lakenkoopman Andries Schoenmaker en zijn gevolg omschreven als een groot en deftig dorp. Van de periode waarin Zwartsluis een gouden tijd doormaakte en als fortresse floreerde, zijn nog altijd overblijfselen zichtbaar. Een gids vertelt je er alle over en leidt jou tijdens de dorpswandeling ook door de zintuigentuin. In het vaarseizoen brengt een rondvaartpontje je ook nog eens naar fraaie turfeilanden. Ben jij een natuurliefhebber? Ga dan voor een wandeling in De Weerribben en geniet van de overweldigende natuur.

Dorpswandeling in Zwartsluis

Snuisteren en snuffelen

15.00 uur

Omdat de dorpswandeling eindigt in het pittoreske centrum, ben je toch al mooi in de buurt van de fraaiste boetiekjes met o.a. kleding, juwelen en speelgoed. Vergeet na het snuisteren en snuffelen niet om even een kijkje te nemen in de galerie van kunstschilder Frederik Weijs. Geniet in het oude postkantoor aan de Kerkstraat en in het fraaie pand er tegenover van de mooiste olieverfschilderijen en aquarellen.

Snuisteren en snuffelen in Zwartsluis

Een welverdiend ijsje

16.00 uur

Het waterdorp Zwartsluis zet zich met gezellige terrassen, restaurants, (eet)cafés en brasserieën echt op de menukaart. Bij Frank, De Blizzard, ’t Kraantje, de VP en De Albatros bereiden graag een van hun warme of koude lunchgerechter voor je. Van heerlijke omeletten tot knapperig belegde broodjes. Je kunt de passie proeven! Ga jij voor uitzicht op het Zwarte Water, de kolksluis, de haven of het pittoreske centrum?

Ijsje in Zwartsluis

Diner

20.00 uur

Nadat op een terras de dorst gelest is, wordt het tijd voor het stillen van de honger. Van chique tot laagdrempelig en van bourgondisch tot karakteristiek. Elke horecazaak in Zwartsluis heeft zijn eigen stijl. Aan jou opnieuw de keus: dineren aan het Zwarte Water, de kolksluis, de haven of het pittoreske centrum? Voor welke eetbeleving jij ook gaat; als fijnproever of gewoon lekkere eter vind je altijd de juiste culinaire smaak. We hebben enkele tips op een rijtje gezet voor een avondje heerlijk uit eten in Zwartsluis.

Dineren in Zwartsluis
48 uur in Zwartsluis

48 uur in Zwartsluis

Bekijk hoe!
72 uur in Zwartsluis

72 uur in Zwartsluis

Ontdek hoe!