Zwartsluis is een geliefde plaats voor watersporters en toeristen. Jachthavens De Kranerweerd en het Zwartewater bieden een natuurrijke uitvalsbasis om heerlijk te varen in Nationaal Park Weerribben-Wieden of uitstapjes te maken naar Giethoorn, Meppel, Blokzijl of Kampen. Beide jachthavens liggen op loopafstand van het Sluziger dorpscentrum, waar een uitgebreid winkelaanbod, gezellige kroegen, cultureel vermaak en smakelijke restaurants zijn te vinden.


De meanderende rivier het Zwarte Water loopt dwars door Zwartsluis. Het dorp staat dan ook bekend om zijn rijke maritieme verleden. De turfeilanden, de historische Botter ZS13 en de vele schepen langs de kade zijn daar enkele sprekende voorbeelden van. Het is dan ook niet vreemd dat Zwartsluis beschikt over twee volledig uitgeruste jachthavens. Bij beide wappert de Blauwe Vlag; een internationale milieuonderscheiding voor jachthavens die schoon en veilig zijn.

1. Jachthaven en camping Het Zwartewater

Jachthaven en camping Het Zwartewater ligt prachtig gesitueerd langs de gelijknamige rivier (de buitenhaven) en het Meppelerdiep (de binnenhaven). De 'Jaap Buitsteiger' vind je in het centrum. Het Recreatiecentrum Zwartsluis beschikt zowel over vaste ligplaatsen als plekken voor passanten. Kampeerders kunnen hier terecht op de gezellige camping.

Faciliteiten steigers

De steigers op Recreatiecentrum Zwartsluis zijn voorzien van drinkwater en elektra. Daarnaast kunnen bezoekers rekenen op moderne sanitaire voorzieningen, een uitgebreide wasserette, een clubhuis met bar, een trailerhelling en een stortplaats voor chemische toiletten. Winterstalling is hier eveneens mogelijk. En handig voor watersporters: op loopafstand vind je meerdere watersportbedrijven, zodat je praktisch alle benodigdheden in de buurt hebt.

Camping in Zwartsluis

De camping op Recreatiecentrum Zwartsluis telt in totaal 75 plekken, opgedeeld in twee terreinen. Het betreffen zowel vaste standplaatsen als camper/tourcaravanplaatsen. Ook kun je hier prima kleine tenten plaatsen. De camping heeft een modern toiletgebouw, met naast toiletten en douches ook een wasserette.

Activiteiten

De hier gevestigde Watersportvereniging Zwartsluis heeft voor alle bezoekers met een vaste lig- of staanplaats leuke sportieve en culturele activiteiten in petto. “Van zeilwedstrijden tot bingo en van motorbotentochten tot een barbecue”, zoals de vereniging het zelf omschrijft.

2. Jachthaven De Kranerweerd

Jachthaven De Kranerweerd, gelegen aan het Meppelerdiep, staat niet voor niets bekend als ‘De poort naar het IJsselmeer’. Maak vanaf deze locatie inspirerende vaartochten (bijv. met een fluisterboot of kano) door de natuurrijke omgeving, zoals het prachtige Nationaal Park Weerribben-Wieden. Een rondje Blokzijl-Vollenhove of de ‘turfroute’ richting Friesland zijn eveneens aanraders. De modern uitgeruste jachthaven beschikt over zowel vaste ligplaatsen als plekken voor passanten die een of meerdere dagen willen overnachten. Winterstalling van je vaartuig behoort hier ook tot de mogelijkheden.

Faciliteiten De Kranerweerd

De Kranerweerd heeft de beschikking over goed verzorgde sanitaire voorzieningen, een wasserette, een tankstation, WiFi, een speeltuin voor de kinderen en parkeerplaatsen. Heerlijk uit eten is er ook mogelijk, bij het aan de haven gelegen eetcafé ’t Kraantje. Bijzonder is verder het pontje Sluuspoort1, waarmee je makkelijk even gratis heen en weer vaart naar het dorp. Een tocht duurt ongeveer 20 minuten. De jachthaven biedt vaste gasten nog extra service, zoals het schoonmaken of aftanken van de boot.

Welkom bij een van de prachtige jachthavens in Zwartsluis!


iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?