Door zijn waterrijke omgeving is Zwartsluis een prima startpunt om naar en door natuurgebied Weerribben-Wieden te varen. Varen is één van de leukste activiteiten in De Weerribben. Het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa staat bekend om de adembenemende natuur en grote diversiteit aan flora en fauna. Beleef Zwartsluis zet een aantal vaartochten door dit gebied voor je op een rij!


Nationaal Park Weerribben-Wieden heeft een oppervlakte van een kleine 11.000 hectare, ontstaan door vervening en rietteelt. Het leverde een zeer divers natuurgebied op, dat onder meer bestaat uit trilvenen, weilanden, moerasbossen, rietlanden en hooilanden. Ook zeldzame dieren en planten zijn er in overvloed te vinden. Genoeg om je ogen uit te kijken dus! Vanaf de twee jachthavens in Zwartsluis vaar je er binnen korte tijd naar toe. Maar er zijn meer manieren!

Varen in De Wieden

Als eerste optie benoemen we ‘Varen in De Wieden’. Het rondvaartbedrijf is gevestigd in Zwartsluis en ligt daarmee aan de rand van het Nationaal Park. Vanuit het centrum maak je verschillende rondvaarttochten door Weerribben-Wieden. Het bedrijf beschikt over twee mooie schepen: de verwarmde rondvaartboot De Visarend en open boot De Otter (met een deels glazen bodem). Daarmee zet je koers naar bijvoorbeeld De Wieden of Blokzijl en Dwarsgracht. Wil je wat extra’s? Boek dan een van de vele leuke arrangementen, zoals ‘Borrelboot’, ‘All-inn BBQ Arrangement’, ‘Reeëntocht’ of ‘Winter in De Weerribben-Wieden’.

Buitencentrum Weerribben

Een andere mogelijkheid is om naar Buitencentrum Weerribben in Ossenzijl te rijden. Vanaf deze locatie maak je verschillende vaartochten per rondvaartboot, fluisterboot of kano. Zo biedt Staatsbosbeheer dagelijkse vaartochten aan. De gids vertelt je alles over de daar aanwezige vogels, vuurvlinders, libellen en andere flora en fauna. Fluisterboot De Groene Wensboot willen we ook niet onbenoemd laten. Dit bijzondere schip is bedoeld voor mensen met een fysieke beperking en hun familie. Zij krijgen hiermee de mogelijkheid tot een onvergetelijk dagje uit.

Sluziger Botter ZS13

De Botter ZS13 is een 150 jaar oud vissersschip, dat in de beginperiode jarenlang over de Zuiderzee voer. Vaste ligplaats is ‘t Botterhuus aan de Mastenmakersstraat. Een groep vrijwilligers restaureerde het historische schip onlangs volledig, waardoor het nu de perfecte rondvaartboot voor tochten naar De Weerribben-Wieden is.

Varen met Natuurmonumenten

Natuurmonumenten organiseert verschillende rondvaarten door de wonderschone Wieden. Met een fluisterboot kun je vanaf Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster over de Beulakerwijde en ‘het verdronken dorp Beulake’ varen. Deze twee uur durende tocht doet ook waterdorp Dwarsgracht aan. Een andere mogelijkheid is de Waterbus. Ook deze voert je over de Beulakerwijde.

Varen in Giethoorn

Bevind je je in Zwartsluis? Dan is het nabijgelegen waterdorp Giethoorn een regelrechte aanrader. Je rijdt er in een kwartier naar toe. Veel mensen zullen Giethoorn wel kennen als een van de populairste toeristische locaties in de Kop van Overijssel. In ‘Het Venetië van het Noorden’ zijn de mogelijkheden tot bootverhuur divers. Dat kan onder meer met sloepen, fluisterboten, rondvaartboten, punters, kano’s en kajaks. Op www.giethoorn.com vind je veel informatie.

Hiermee hopen we je een inspirerend overzicht te hebben geboden van de vaarmogelijkheden in De Weerribben-Wieden. Je kunt in De Weerribben-Wieden, behalve varen, ook heerlijk fietsen en wandelen. Wil je eerst zien hoe mooi het Nationaal Park is? Bekijk dan deze video!


iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?