Fietsen is erg gezond en leuk. Voeg daar een adembenemend natuurgebied aan toe en de beleving is compleet. Vanuit Zwartsluis rijd je makkelijk naar het prachtige Nationaal Park Weerribben-Wieden waar verschillende fietsroutes uitgestippeld zijn. Beleef Zwartsluis licht er een aantal voor je uit!


Fietsen door De Weerribben

  • Het ‘Rondje Weerribben’ van Visit Weerribben-Wieden is een echte aanrader. De 37 kilometer lange route leidt vanaf Buitencentrum Weerribben in Ossenzijl door de schitterende natuur van Nationaal Park Weerribben. Ontdek de bijzondere flora en fauna en rijd onder andere langs watermolens en een vogelkijkhut. Als je dan toch in De Weerribben bent, maak dan ook eens een leuke rondvaart met de boot of geniet van de schitterende natuur tijdens het kanoën
  • De 50 kilometer lange fietstocht ‘Giethoorn-Blokzijl’ van Visit Weerribben-Wieden voert je langs kanalen, plassen, sloten en meren. Je start in het populaire waterdorp Giethoorn en komt vervolgens langs bijzondere plaatsen als Belt-Schutsloot, Wanneperveen, Dwarsgracht en Blokzijl.
  • Een andere mooie fietstocht die start in de toeristische trekpleister is ‘Giethoorn en de waterdorpen’. Vanuit Giethoorn fiets je dwars door De Weerribben-Wieden. Wanneperveen, Blauwe Hand, Belt-Schutsloot, Sint Jansklooster zijn enkele van de plaatsen op deze 45 kilometer tellende route.

Fietsen door De Wieden

  • Ook natuurgebied De Wieden spreekt veel fietsliefhebbers aan. Rijd bijvoorbeeld de 43 kilometer lange tocht van Natuurmonumenten, vanaf Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. Fiets rond de Beulakerwijde en Belterwijde bij Giethoorn en ontdek prachtige meren, rietvelden en hooilanden.
  • Ben je een echte vogelliefhebber? Kies dan de ‘Weidevogel-fietsroute De Wieden’ van Natuurmonumenten. Vanaf Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster rijd je 34 kilometer lang door rustgevende natuur, waar verschillende soorten weidevogels nooit ver weg zijn.
  • Natuurmonumenten biedt ook een fietsroute langs de bloemrijke hooilanden in De Wieden. Deze is met 30 kilometer iets korter, maar net zo boeiend.
  • Wil je een snufje geschiedenis toevoegen aan je fietstocht? Neem dan de ‘Cultuurhistorische fietsroute door De Wieden’ van Natuurmonumenten. Startplek is Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. Je ontdekt de metamorfose die het cultuurlandschap in de loop der tijd heeft ondergaan.
  • De fietsroute ‘Hoge Land van Vollenhove’ van Natuurmonumenten is een tocht langs houtsingels, weilanden en cultuurhistorische plekken. Fietsers rijden vanaf Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster 23 kilometer lang door prachtige natuur, met De Wieden en Weerribben als decor.

Toerist Info Zwartsluis

Zoek je nog meer fietsinformatie? Toerist Info Zwartsluis in de Sluuspoort aan de Handelskade in Zwartsluis heeft een uitgebreid aanbod aan fietskaarten. Ben je sportief en vind je het ook leuk om wandeltochten te maken? Bekijk dan ook eens de vele mogelijkheden om te wandelen in De Weerribben.


Wil je zien hoe mooi Nationaal Park Weerribben-Wieden is? Bekijk dan deze video!

Veel fietsplezier!

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?