Wandelen door overweldigend natuurschoon? Vanuit Zwartsluis ben je binnen ‘no time’ in het prachtige Nationaal Park Weerribben-Wieden; het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Voor de fervente wandelliefhebber is dit bijna 11.000 hectare grote gebied een waar eldorado. Maar waar zet je de eerste stap? We zetten een aantal opties voor je op een rij!

Wandelen in De Weerribben

  • In Kalenberg start de 3,5 kilometer lange wandelroute ‘Laarzenpad Weerribben’ van Staatsbosbeheer. Je komt prachtige rietlanden, ribben en weren tegen. Een deel van de route leg je met een pontje en over bruggetjes en vlonders af. Laarzen zijn geen overbodige luxe, want je wandelt ook over zompige moerasgrond.
  • Buitencentrum Weerribben in Ossenzijl is de startplek voor meerdere wandelingen door de Weerribben. De ruim 3 kilometer lange wandelroute ‘Natuurpad Weerribben’ van Staatsbosbeheer is daar een mooi voorbeeld van. Wandelaars ontdekken ‘de Weerribben in het klein’. Deze route valt gedeeltelijk samen met het ‘Zompies Zoekpad Weerribben’; een leuke speurtocht voor kinderen van 6 tot en met 10 jaar, die ook start vanaf het buitencentrum.
  • De ‘Weerribben Rietwandeling’ van Visit Weerribben-Wieden is eveneens een aanrader. Het toeristische dorp Kalenberg is het startpunt van de 16 kilometer lange route door De Weerribben, waarbij het oude ambacht rietsnijden centraal staat.
  • Bij Buitencentrum Weerribben in Ossenzijl begint de 13 kilometer lange ‘Weerribben-wandelroute'. Hooilanden en rietvelden in overvloed op deze route langs Kalenberg, Ossenzijl, Oldemarkt en Paasloo. En met wat geluk ontmoet je enkele otters.
  • De ‘Giethoorn waterdorpen-wandeling’ van Visit Weerribben-Wieden leidt je langs waterdorpen als Wanneperveen, Giethoorn, Belt-Schutsloot en Dwarsgracht. Zwartsluis staat bekend om zijn turfverleden, deze plaatsen delen die bijzondere geschiedenis. Turfstekers waren er ooit actief in het veen.

Wil je De Weerribben ook vanaf het water ontdekken? Er zijn ook diverse mogelijkheden om te varen in De Weerribben. Wat te denken van een rondvaart of het huren van een fluisterboot of kano?

Wandelen in Wieden

  1. Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster is een goed beginpunt van mooie routes door De Wieden. Het Vlonderpad is door de relatief korte lengte van 1 kilometer perfect voor jonge kinderen. Het Laarzenpad (een kleine 2,5 kilometer lang) voert je door rietland, hooilanden en langs moerasbos. Voor wie een beetje zweet op het voorhoofd geen probleem vindt: met trekpontjes steek je de sloten op deze route over.
  2. Een andere rondwandeling door De Wieden start op de parkeerplaats Kierschewijdepad in Wanneperveen. Deze is 4 kilometer lang en loopt langs weides en plassen. Vogelliefhebbers komen uitgebreid aan hun trekken. De route is niet geschikt voor gebruik van kinderwagens en rolstoelen.

Tourist Info Zwartsluis

Hiermee hopen we je een inspirerend overzicht te hebben geboden van de wandelmogelijkheden in deze omgeving. Zoek je nog meer wandelinformatie? Toerist Info Zwartsluis in de Sluuspoort heeft een uitgebreid aanbod aan wandelkaarten. Ben je sportief en vind je het ook leuk om fietstochten te maken? Bekijk dan ook eens de vele mogelijkheden om te fietsen in De Weerribben.


Wil je eerst zien hoe mooi Nationaal Park Weerribben-Wieden is? Bekijk dan deze video!

Veel wandelplezier!

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?