Rondvaren in De Weerribben en Wieden hoort op de to-do-list van elke natuur- en waterliefhebber. Het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Zuidwest-Europa biedt een grote variëteit aan flora en fauna en is een waar vaarparadijs. Vanuit Zwartsluis zijn er verschillende mogelijkheden tot het maken van een rondvaart in De Weerribben-Wieden. Beleef Zwartsluis licht er aantal voor je uit!


Sluziger Botter ZS13

Rondvaren met een 150 jaar oud vissersschip, dat ooit over de Zuiderzee voer? In Zwartsluis is het mogelijk! De Botter ZS13 heeft als vaste ligplaats ‘t Botterhuus aan de Mastenmakersstraat. Het historische schip is de oudste nog varende botter in Nederland. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan een groep vrijwilligers, die het prachtige vaartuig onlangs volledig restaureerde. In de zomerperiode worden regelmatig zomeravondtochten gemaakt. Het schip is ook met schipper te huur voor rondvaarten door De Weerribben-Wieden.

’Varen in de Wieden’

Varen in de Wieden’ is een andere goede optie. Het rondvaartbedrijf vind je in het centrum van Zwartsluis. Mooi aan de rand van het Nationaal Park dus. ‘Varen in de Wieden’ biedt verschillende rondvaarttochten aan door De Weerribben-Wieden. De verwarmde rondvaartboot De Visarend of open vaartuig De Otter (met een deels glazen bodem) brengt je bijvoorbeeld naar De Wieden of Blokzijl/Dwarsgracht. Ook kun je uitgebreide arrangementen boeken, zoals ‘Borrelboot’, ‘All-inn BBQ Arrangement’, ‘Reeëntocht’ of ‘Winter in de Weerribben-Wieden’.

Rondvaart met Natuurmonumenten

Natuurmonumenten beschikt over een fluisterstille Waterbus. Daarmee maak je vanaf Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster de mooiste rondvaarten door De Weerribben en Wieden. Zo vaart de ecowaterliner groepen tot 24 personen naar en van waterdorpen Blokzijl en Giethoorn. Ook een rondvaart met een open fluisterboot behoort tot de mogelijkheden. De schipper navigeert je in twee uur over de Beulakerwijde en ‘het verdronken dorp Beulake’. Ook waterdorp Dwarsgracht ligt op de route.

Rondvaart met Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer maakt meerdere keren per week rondvaarten door ‘het moeras’ van De Weerribben. Daarvoor heeft de natuurorganisatie een overdekte platbodem - die bij mooi weer deels opengaat - tot zijn beschikking. De schipper vertelt tijdens de tocht uitgebreid over het gebied. Startlocatie is Buitencentrum Weerribben in Ossenzijl.

Groene Wensboot

De Groene Wensboot willen we niet onvermeld laten. Dit mooie initiatief maakt het voor mensen met een fysieke beperking en hun familie mogelijk om een rondvaart door De Weerribben-Wieden te maken. Het 14 meter lange schip is volledig elektrisch, gelijkvloers en speciaal uitgerust voor mensen met een beperking. Met De Groene Wensboot bepaal je zelf de route, samen met de schipper. Het schip is te huur voor groepen tot tien mensen, waarvan twee in een rolstoel.

Rondvaart in Giethoorn

Giethoorn ligt niet ver af van Zwartsluis. Een rondvaart door dit waterdorp, een van de populairste toeristische locaties in de Kop van Overijssel, is een echte aanrader. Op website www.giethoorn.com kun je rondvaarten met een schipper boeken door de dorpskern en het meer Bovenwijde.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?