Zwartsluis is het perfecte startpunt voor inspirerende dagjes uit in de omgeving van (Nationaal Park) Weerribben-Wieden. Je maakt er de prachtigste wandelingen, fietstochten en vaartochten. Of breng een bezoek aan het populaire waterdorp Giethoorn; ‘Het Venetië van het Noorden’. Genoeg te doen dus en je bent er zo met de auto. Beleef Zwartsluis zet een aantal activiteiten voor je op een rij!


Wist je dat het Nationaal Park Weerribben-Wieden het grootste aaneengesloten laagveenmoeras is van Noordwest-Europa? Het in 1992 ontstane park in de Kop van Overijssel bevat een oppervlakte van bijna 11.000 hectare en is een waar paradijs voor wandel-, fiets-, vaar- en natuurliefhebbers. Mogelijkheden tot activiteiten in overvloed dus!

1. RONDVAARTEN IN WEERRIBBEN-WIEDEN

Lig je met een boot afgemeerd in Zwartsluis? Dan houdt niets je tegen om een dagje uit te plannen naar natuurgebied Weerribben-Wieden. Vanaf jachthavens De Kranerweerd en Het Zwartewater ben je er binnen ‘no time’. Maar er zijn meer mogelijkheden om rondvaarten te maken:

 • ‘Varen in de Wieden’ heeft als startlocatie het centrum van Zwartsluis, dat aan de rand ligt van het Nationaal Park. Het bedrijf maakt verschillende mooie rondvaarttochten door De Weerribben-Wieden. De verwarmde rondvaartboot De Visarend of open vaartuig De Otter (met een deels glazen bodem) brengt je bijvoorbeeld naar De Wieden of Blokzijl/Dwarsgracht. Ook kun je uitgebreide arrangementen boeken, zoals ‘Borrelboot’, ‘All-inn BBQ Arrangement’, ‘Reeëntocht’ of ‘Winter in de Weerribben-Wieden’.
 • De Sluziger Botter ZS13 is de trots van Zwartsluis! Het 150 jaar oude vissersschip, dat jarenlang over de Zuiderzee voer, heeft ‘t Botterhuus aan de Mastenmakersstraat als vaste ligplaats. Een groep vrijwilligers restaureerde het historische schip onlangs volledig. Daardoor is het nu de perfecte rondvaartboot voor tochten naar De Weerribben-Wieden. 

 • Met Natuurmonumenten vaar je op verschillende manieren door het wonderschone natuurgebied De Wieden. Startplek is Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. Met een open fluisterboot navigeert de schipper je in twee uur over de Beulakerwijde en ‘het verdronken dorp Beulake’. Ook waterdorp Dwarsgracht ligt op de route. Een andere vaaroptie is de Waterbus, waarmee je een 60 minuten durende vaartocht over de Beulakerwijde maakt.
 • Buitencentrum Weerribben in Ossenzijl is eveneens een prima startlocatie voor verschillende tochten per rondvaartboot, fluisterboot of kano. Varen in De Weerribben is de ideale manier om de prachtige flora en fauna te ontdekken. Met de Groene Wensboot kunnen mensen met een fysieke beperking en hun familie er een dagje op uit.
 • Vanaf Zwartsluis rijd je in een kwartier naar het mooie Giethoorn; een van de populairste toeristische locaties in de Kop van Overijssel. Het waterdorp wordt ook wel ‘Het Venetië van het Noorden’ genoemd. De mogelijkheden tot bootverhuur zijn divers: van sloepen, fluisterboten, rondvaartboten, punters, kano’s tot kajaks. Op website www.giethoorn.com vind je veel informatie.

2. WANDELEN IN WEERRIBBEN-WIEDEN

In De Weerribben-Wieden maak je de meest inspirerende wandeltochten. Het natuurgebied ligt letterlijk op een steenworp afstand van Zwartsluis. Bij Toerist Info Zwartsluis in de Sluuspoort vind je een uitgebreid aanbod aan wandelkaarten. Hieronder benoemen we ook enkele mogelijkheden:

 • Ook wandelfanaten kunnen terecht bij het eerdergenoemde Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. Vanaf deze locatie loop je bijvoorbeeld een korte route over het Vlonderpad langs veel natuurschoon. Door de lengte van 1 kilometer is deze tocht uitstekend geschikt voor jonge kinderen. Het Laarzenpad is met bijna 2,5 kilometer iets langer. Wandelaars gaan door rietland en hooilanden, maar zien ook moerasbos. Bijzonder zijn ook de pontjes waarmee je jezelf de sloten overtrekt.
 • Op de parkeerplaats Kierschewijdepad in Wanneperveen start een 5 kilometer lange rondwandeling door De Wieden. Lopers komen langs trekgaten, bosjes en open water. De route is niet geschikt voor gebruik van kinderwagens en rolstoelen.
 • Wandelroute ‘Laarzenpad Weerribben’ laat je de grote schoonheid van Nationaal Park Weerribben-Wieden zien. Vanaf de parkeerplaats aan het Kalenbergpad in Kalenberg loop je 3 kilometer lang door rietlanden en langs ribben en weren. Een deel van de route leg je met een pontje en over bruggetjes en vlonders af.
 • Vanaf Buitencentrum Weerribben in Ossenzijl kun je de ruim 3 kilometer lange wandelroute ‘Natuurpad Weerribben’ maken. Wandelaars krijgen ‘de Weerribben in het klein’ voorgeschoteld. Leuk om te noemen is dat deze route deels samenvalt met het ‘Zompies Zoekpad Weerribben’. Dit is een speurtocht voor kinderen van 6 tot en met 10 jaar, die ook start vanaf het buitencentrum.

3. FIETSEN DOOR WEERRIBBEN-WIEDEN

Enkele van de mooiste fietsroutes van Overijssel vind je in natuurgebied Weerribben-Wieden. Toerist Info Zwartsluis in de Sluuspoort biedt een keur aan fietskaarten voor deze omgeving aan. Hieronder vind je ook enkele opties om heerlijk te fietsen in de Weerribben:


 • Zo is er de ruim 43 kilometer lange fietstocht door De Wieden, vanaf Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. Fietsers rijden vervolgens rond de Beulakerwijde en Belterwijde bij Giethoorn.
 • Ook de ‘Weidevogel-fietsroute De Wieden’ is meer dan de moeite waard. Vanaf hetzelfde bezoekerscentrum maak je een 34 kilometer lange tocht, met als achtergrondmuziek het gezang van weidevogels.
 • Bij Bezoekerscentrum De Wieden start verder een route langs de bloemrijke hooilanden in De Wieden. Deze is met 30 kilometer iets korter, maar zeker niet minder boeiend.
 • Het Rondje Weerribben raden we eveneens aan. Deze 37 kilometer lange route leidt je vanaf Buitencentrum De Weerribben door de schitterende natuur van Nationaal Park Weerribben.
 • Tot slot een fietstocht met een hoog Zwartewaterland-gehalte. De ‘Route 2 vanuit havens’ kun je starten in Zwartsluis. Je komt langs Genemuiden, Hasselt en het Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. Onderweg kom je prachtige natuur maar ook cultuur tegen.

Video over Weerribben-Wieden

We hopen dat je zo genoeg inspiratie hebt voor activiteiten in deze omgeving. Wil je eerst zien hoe mooi Nationaal Park Weerribben-Wieden is? Bekijk dan deze video!

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?