Sfeervolle Winterfair in Zwartsluis

Met genoeg ingrediënten om je lekker aan te warmen. Sluuspoort werkt in deze Winterfair samen met het Botterhuus, de Historische Vereniging en de Bruine Vloot.

Het sfeervolle winterevenement wordt gekenmerkt door een leuke variatie. Zo treedt het gerenommeerde koor La Muze op. Veelbelovend is zonder meer ook het optreden van de lokale dansformatie Dancing Devotion.

In Sluuspoort zijn de hele dag activiteiten. Zo is er een portrettekenaar van de partij. Kinderen kunnen naar hartenlust spelletjes doen, de Bibliotheek verzorgt activiteiten met een 3D printer en iedereen die dat wil kan terecht bij de nagelstylist of zich laten schminken. Ook maakt een levende kerststal deel uit van het geheel.

Natuurlijk zal het de inwendige mens aan weinig of niets ontbreken. De lokale én beroemde oliebollenbakker is van de partij, de slager serveert heerlijke snert en ook heerlijke warme wafels, poffertjes en natuurlijk warme chocolademelk (al dan niet met slagroom) ontbreken niet in het aanbod.

Bij het Botterhuus pakt de Stichting Zwartsluizer Botter ZS13 traditioneel flink uit met een aantrekkelijk programma. Natuurlijk staat het nautisch element centraal bij de winterse activiteiten in en rondom het Botterhuus aan de Mastenmakersstraat. Zo wordt er gewerkt aan Helderse vlet. Maar ook staan tal van ambachten in de schijnwerpers, zoals houtdraaien, blokken bewerken, breeuwen, planken buigen en houtsnijden. De zeilmaker is van de partij en datzelfde geldt voor de visroker.  En tussen deze vele bedrijven door zijn er optredens van het Vollenhoofsch Visserskoor, verhalenverteller Jannie Bakker, straat- en theatergroep Sjeu en een aantal trekzakspelers.

Deze middag zorgen de schepen van de ‘bruine vloot’ die afgemeerd liggen aan de Handelskade niet alleen voor een leuke sfeer, maar de schippers hebben ook verhalenvertellers aan boord.

Ook Varen in de Wieden komt met een leuke invulling voor de Winterfair. Tijdens vijf vaartochten, waarin onder andere de Turfeilanden worden betrokken, komt er een verteller aan boord. De ‘verteltochten’ vertrekken om half vier, vier uur, half vijf, vijf uur en half zes vanaf de Jaap Buit steiger-Kolksluiskade. Om zes uur staat een heel bijzondere tocht op het programma. Dan wordt er een vaartocht met Winter BBQ gemaakt. De gasten van deze tocht zal het aan niets ontbreken. De Winter BBQ-tocht gaat ongeveer twee uur duren en de deelnamekosten zijn 39,95 euro per persoon, donateurs van Schoonewelle krijgen op vertoon van hun donateurskaart een korting van tien euro. Reserveren vooraf is noodzakelijk en kan via www.varenindewieden.nl/vaaragenda

Artikel aangepast op Donderdag 28 november 2019.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?