Bedrijfsgeschiedenis komt tot leven in expositie ‘Blik op Buisman’

In deze expositie wordt een beeld gegeven van meer dan 150 jaar Buisman-historie in Zwartsluis én de wereld. Buisman is wereldspeler geworden dankzij de koffiestroop, maar de familie Buisman was op meer fronten actief. Onder meer in de scheepvaart. Ook dat aspect krijgt plaats in ‘Een blik op Buisman’.

De titel verwijst met een knipoog naar het blik of beter, het blikje, waarin Buisman’s GS decennia lang de weg van de kruidenier naar de consument vond. En nog vindt. Hoewel de kruidenier plaats heeft gemaakt voor de supermarkt. Overigens verkocht die vroegere kruidenier aanvankelijk de ‘gebrande suiker’ los in papieren puntzakjes, later kwam het blikje en nog later het potje.

Verzameling
De basis van ‘Blik op Buisman’ is de grote collectie van Buisman-verzamelaar Freek Kuipers uit Zwartsluis. Zijn verzamelwoede begon toen hij beroepsmatig werkzaamheden uitvoerde bij het gerenommeerde bedrijf in Zwartsluis en er geboeid raakte door de historie. In de jaren 80 kreeg hij de gelegenheid een behoorlijke Buismancollectie over te nemen van een verzamelaar en vanaf dat moment sloeg het ‘virus’ toe. De verzamelwoede resulteerde in een museum op de zolder van de schuur bij zijn woning in Zwartsluis. Kuipers’ wens om zijn collectie eens op brede wijze te exposeren, leidde eerder dit jaar tot contacten met de expositie-werkgroep van Museum Schoonewelle. In de expositieagenda werd de periode 21 september 2019 tot en met 11 januari 2020 gereserveerd.

Omvangrijk
“Zwartsluis en Buisman horen bij elkaar”, stelt Freek Kuipers vast. “Op termijn hoop ik dat mijn collectie ergens permanent ondergebracht moet worden. Het is gewoonweg een stuk cultuurhistorie.” Dat wordt dan ook getoond in ‘Blik op Buisman’. Een keur aan artikelen wordt tentoongesteld. Zoals de verschillende verpakkingsvormen van de koffiestroop. Maar ook bezit Kuipers een keur aan promotiemateriaal, zoals pennen, notieblokken en naai-etuitjes. Uniek zijn een sigarendoosje met het Buisman-logo en een mini-monsterbusje uit 1912. Het zijn maar enkele voorbeelden, want Buisman was één van de eerste Nederlandse bedrijven die het belang van promotie en media onderkende. In de expositie ook veel fotomateriaal. Ook van die andere bedrijfstak waarin de familie Buisman actief was, de scheepvaart. De familie heeft meerdere coasters in bezit gehad. De geschiedenis van die periode wordt ook breeduit belicht. Freek Kuipers heeft daarbij de samenwerking gezocht met Johan Spek uit Anna Paulowna, die dat deel van de Buisman-geschiedenis helder voor ogen heeft staan. Eén van de schepen van Buisman, de Geertje Buisman, krijgt met name aandacht. Mede omdat er nog veel materiaal beschikbaar is uit de tijd van dit schip. Voorbeelden zijn het dagboek van de kapitein, een schaalmodel van het schip en de flessenhals die na de officiële doop op een fraaie houten voet werd geplaatst. Als klapstuk is een deel van de expositieruimte ingericht als de radiokamer uit de ‘Geertje Buisman’.

‘Blik op Buisman’ is te bezoeken vanaf zaterdagmiddag 21 september tot en met zaterdag 11 januari 2020. Museum Schoonewelle, gehuisvest in Sluuspoort aan de Handelskade 25 in Zwartsluis, is geopend op maandag van 13.30 tot 17.00 uur en van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

www.schoonewelle.nl

Artikel aangepast op Maandag 9 september 2019.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?