​‘Noorderlicht’: expositie van professionele kunstschilders

‘Noorderlicht - Soelimans keuze’ is de titel van de wisselexpositie die tot en met zaterdag 27 juli te zien is in Museum Schoonewelle.

Op de tweede verdieping van Sluuspoort zijn schilderijen te zien van acht bekende, professionele kunstschilders. Zij hebben met elkaar gemeen dat zij afkomstig zijn uit Noord-Nederland, met name uit Groningen en Friesland. Onder auspiciën van kunstschilder Ronald Soeliman is een prachtige tentoonstelling ontstaan. Met gevarieerd werk in verschillende stijlen en toepassingen. Soeliman heeft een keuze gemaakt uit een groep kunstschilders, waarmee hij nauwe betrekkingen heeft. Ook Soeliman zelf laat een klein deel van zijn omvangrijke oeuvre zien. Hij wordt vaak de schilder van het licht genoemd. Zijn schilderijen kenmerken zich door een pasteuze, royale aanraking. De vlotte, krachtige penseelstreken zijn ogenschijnlijk lukraak naast elkaar neergezet, maar vormen van een afstandje prachtige, kleurrijke en sfeervolle landschappen.

Eigentijdse sfeer
Tot de kunstenaars waarmee Soeliman zijn werk in Museum Schoonewelle omringt, behoort ook Annemarie de Groot. Zij werkt al 40 jaar als beeldend kunstenaar en haar werk is te zien in vele collecties in binnen en buitenland. Haar werk heeft een sterk impressionistische invloed en een hang naar de schilderkunst van rond de eeuwwisseling. In Museum Schoonewelle toont zij haar recentste werk, een serie schilderijen waarin de geborgenheid van de huiselijke omgeving en de harmonie rond, veelal lezende, vrouwen centraal staat.

Water
Riny Bus vindt de onderwerpen voor haar werk in haar directe omgeving. Afwisselend schildert ze stillevens, havens met schepen en huizen met punters en Wieden-landschappen.
Bus’ partner Jan Velthuis is ook van de partij in Zwartsluis. In zijn aquarellen, de techniek waarin hij het liefst werkt, kan hij zijn passie voor het water het best uitdrukken.

Met forse penseelstreken weet hij vol expressie de ruimte van het drooggevallen wad, de eeuwig veranderende wolkenpartijen en de schepen in de havens weer te geven. Het gaat hem er niet om precies weer te geven wat hij ziet. Met een paar treffende lijnen en contouren weet hij de schepen, horizon en kades weer te geven.

‘Regenschilderijen’
Melda Wibawa is een jongere kunstschilder die zich erg vereerd voelt dat zij door Ronald Soeliman is gevraagd mee te doen aan Noorderlicht. Haar bijdrage kan bijzonder genoemd worden. Speciaal voor deze expositie heeft Wibawa namelijk een serie ‘regenschilderijen’ gemaakt. Zicht vanuit de auto tijdens regen.

Intieme momenten
Flip Gaasendam is een schilder die niet meer weg te denken is uit de hedendaagse schilderkunst. Als voorloper van het nieuwe impressionisme is zijn naam alom gevestigd. Gaasendam is een schilder die zijn onderwerpen dicht bij huis vindt. Zijn atelier, de stad of bijvoorbeeld een stationsrestauratie vormen voor hem een oneindige bron van inspiratie voor het vangen en vastleggen van intieme momenten. En daar is hij een meester in.

Spel van licht
René Jansensn naam als schilder is al lange tijd gevestigd. Zijn welbekende stillevens worden gekenmerkt door 'toevalsopstellingen'. Het liefst laat hij zijn composities spontaan en willekeurig ontstaan. Zijn schilderijen zijn een bedreven spel van licht, kleur en vorm, waarbij het enthousiasme van de schilder zichtbaar aanwezig is. In Zwartsluis laat Jansen vooral landschappen zien, maar vanzelfsprekend ontbreekt ook een stilleven niet in Noorderlicht.

Oases van rust
Van de hand van Peter Durieux worden landschapsschilderijen geëxposeerd. Landschappen als oases van rust, waarin men stil kan vertoeven en mijmeren over de schoonheid van de natuur. Groene bossen, een weiland met een hekje of een stenen muurtje worden zorgvuldig en tot in detail uitgebeeld. Zonlicht strijkt gelijkmatig over de voorstelling: er is geen wind, geen onrust, alles is verstild.

Artikel aangepast op Zaterdag 25 mei 2019.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?