Nieuwe motor Sluuspoort 1 reden voor feestje

Sluuspoort neemt zaterdag 18 mei het vernieuwde rondvaartbootje Sluuspoort 1 weer in gebruik. De afgelopen winterperiode is benut om het populaire bootje te voorzien van een compleet nieuwe motor. Dat krijgt zaterdag 18 mei een extra feestelijk tintje. Belangstellenden kunnen die dag gratis meevaren. De schippers van Sluuspoort 1 zetten tussen 13.00 en 16.00 uur meerdere keren per uur koers vanaf de Handelskade naar jachthaven De Kranerweerd en terug. Wie aan de Handelskade even moet wachten kan dat doen bij Sluuspoort, waar deze middag koffie en thee tegen een sterk gereduceerd tarief wordt geschonken. Voor de kinderen worden ook enkele leuke, omlijstende activiteiten gehouden.

De Sluuspoort 1 is voorzien van een splinternieuwe Volvo Penta D250 motor. Een grote verbetering ten opzichte van de vorige motor, die aanzienlijk minder pk’s had. Met 50 pk onder de motorklep kan de Sluuspoort 1 naar verwachting weer heel veel vaaruren maken. De motor is ingebouwd door Wouter Vruggink en Steven Waaijenberg van Marine Services Van der Veer en Brinks. “Voordat dit kon, moesten er onder andere in de motorruimte nog de nodige aanpassingen komen”, vertelt Anne Rosenberg, een van de enthousiaste schippers van de Sluuspoort 1. “De mannen van Scheepswerf Geertman hebben daar met veel inzet aan gewerkt. Er moest een nieuwe motorbak worden gemaakt en tevens is een zwaardere én hydraulische koppeling aangebracht. Toen al dat werk was afgerond is het bootje door Bonsink Yachtpainters helemaal opnieuw geverfd. Kortom, wij zijn klaar voor het nieuwe seizoen!”.

De Sluuspoort 1 vaart ieder zomerseizoen vanaf Hemelvaartsdag vanaf de vaste ligplaats aan de Handelskade. Het is mogelijk rondvaarten door het havengebied van Zwartsluis te maken en de Sluuspoort 1 is een welkome verbinding tussen de dorpskern en jachthaven de Kranerweerd. Jaarlijks worden zo’n 3000 passagiers vervoerd. Een team van 12 vrijwillige schippers vormt de gediplomeerde ‘bemanning’ van de Sluuspoort 1. Zij zorgen voor een toegevoegde waarde door tijdens de vaartocht de passagiers uitgebreid te vertellen over Zwartsluis en met name de rijke scheepvaartgeschiedenis van het dorp. Dat maakt dat de Sluuspoort 1 ook regelmatig gehuurd wordt voor (familie)feestjes en andere festiviteiten. De vaarroute wordt dan in overleg vastgesteld.

De aanpassingen aan de Sluuspoort 1 zijn mogelijk gemaakt door de volgende sponsoren: Scheepswerf Geertman, Marine Services Van der Veer en Brinks, HEBO Maritiemservice bv, Bonsink Yachtpainters, At Blei, Interfloor Tapijt bv, Stichting Recreatiecentrum Zwartewater, gemeente Zwartewaterland, Hubo Veld en firma Koos Slurink.

Artikel aangepast op Maandag 13 mei 2019.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?