Presentatie natuurfotografen David de Graaf en John Stam

John Stam uit Belt-Schutsloot en David de Graaf uit Wanneperveen zijn twee van de zeven natuurfotografen die momenteel exposeren in Museum Schoonewelle. Op dinsdag 7 mei verzorgen beide fotografen een boeiende presentatie over hun hobby. Vanzelfsprekend laten zij fraaie resultaten zien van hun activiteiten in de natuur van Noordwest-Overijssel. Maar ook staan zij uitgebreid stil bij alle ins en out van hun hobby. De avond in Sluuspoort begint om 20.00 uur; zaal open vanaf 19.30 uur. De entree bedraagt vijf euro, inclusief een kop koffie of thee.

De 64-jarige John Stam zwerft al vanaf z’n 16e met zijn fotocamera door de natuur. Sinds een jaar of twaalf heeft hij vooral de macrofotografie weer opgepakt. “Mijn voorkeuren liggen in natuurgebied Weerribben-Wieden, waar ik lopend en soms ook kruipend allerlei leuke ‘fotomodellen’ tegenkom”, licht John Stam toe. “Over het hoe en wat rondom macrofotografie wil ik graag het een en ander uit de doeken op de fotografie-avond.”

David de Graaf is een man van 35 jaar met het Downsyndroom. Hij begon met fotografie toen zijn ouders hem in 2001 voor zijn zeventiende verjaardag een eenvoudige, digitale camera cadeau gaven. In de loop van de tijd stapte David over op steeds betere camera’s. Heel bijzonder was het moment dat weerman Peter Timofeeff voor het eerst een door hem gemaakte foto gebruikte in het RTL-Weerbericht van 16 juli 2003. David zou daarna nog heel veel foto’s insturen die ook in de uitzendingen gebruikt zijn. Intussen levert David al sinds september 2010 als vrijwillig medewerker foto's bij het weerbericht van de Meppeler/Opregte Steenwijker Courant.

In het dagelijks leven heeft David een parttime aanstelling op het landelijk bureau van de Stichting Downsyndroom (SDS), een middelgrote, landelijke patiëntenorganisatie, gevestigd in Meppel. Behalve eenvoudig kantoorwerk, het geven van presentaties en uiteraard ook het met enige regelmaat leveren van foto’s voor het eigen SDS-magazine Down+Up, probeert David ook gericht middelen te werven voor de SDS, die altijd meer geld kan gebruiken om meer noodzakelijk werk te kunnen doen. Behalve bij de SDS werkt David in het seizoen bij Theeschenkerij De Wieden in Sint-Jansklooster, in de bediening, maar regelmatig ook als fotograaf. Daarnaast is hij af en toe crewmember van kindercircus Okidoki uit Meppel en maakt hij daarvoor ook foto’s. Tenslotte fotografeert David als vrijwillig fotograaf bij Landschap Overijssel. Over al deze activiteiten zal David op dinsdagavond 7 mei vertellen in Sluuspoort Zwartsluis.

Artikel aangepast op Maandag 29 april 2019.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?