Huuskamerpraot over kerken en scholen

De altijd gezellige en informatieve gesprekken worden op 21 maart gewijd aan een 'Kerkenpad' door de geschiedenis van Zwartsluis. En daar hoort ook het onderwijs bij. Het eerste onderwijs in onze gemeentelijke 'Openbare Scholen' werd namelijk gegeven vanuit de kerkelijke visie en lange tijd zelfs vanuit de kerkenraad van de kerk in de Kerkstraat. Kinderen uit De Nieuwe Sluis en het Buitenkwartier kregen wel scholing, maar wát er geleerd mocht worden werd bepaald vanuit het bestuur van "de karke uut De Schaanse".
Ook de zorg voor armen en wezen kwam op de schouders van de kerken.
Pas rond 1850 begon onderwijs vanuit andere kerken en kwam de scheiding tussen openbaar en christelijk onderwijs, met zelfs een scheiding tussen gereformeerd en hervormd. Tegenstellingen werden gekoesterd en gevreesd.
De virtuele wandeling tijdens deze editie van Huuskamerpraot voert langs kerken en/of scholen in Groot- en Klein Lageland, in 't Buitenkwartier, het centrum, de Zomerdijk, aan de Nieuwe Sluis en aan en achter het Cingel.

'Huuskamerpraot' begint om 10.00 uur. Sluuspoort is vanaf 9.30 uur open voor de ontvangst met een kopje koffie of thee, dat de bezoekers wordt aangeboden door de Historische Vereniging Zwartsluis.
Artikel aangepast op Maandag 18 februari 2019.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?