Documentaire 'Oerijssel' in Sluuspoort

Deze documentaire is gemaakt onder regie onder regie van Geert-Jan Lassche uit Rouveen. De avond begint om 19.30 uur. De entree bedraagt vijf euro, inclusief consumptie.

Deze documentaire bestaat uit twee delen: Zonnewende en Winterwende. Deel 1 gaat over heimelijk verlangen naar de mystiek van het verre verleden. Het verhaal neemt de kijker mee door het landschap van Overijssel, vanaf de donkere dagen, via de vruchtbaarheidsfeesten in het voorjaar, naar het zonnewende-ritueel op de langste dag van het jaar. Deel 2 start aan het eind van de zomer. De herfst komt eraan en het wordt steeds donkerder. Zoals de voorjaarsrituelen vooral de vruchtbaarheid stimuleerden, lijkt het najaar mensen bang te maken voor het onbekende. Het blijkt de voedingsbodem voor angstige volksverhalen. Zoals de stokoude sage Derk met de Beer, ook wel bekend als Derk met de Honden. Wat is de bron van dit oude volksverhaal?

In Oerijssel verlaat hoofdpersoon Margje Fikse (presentatrice Radio 1) de stad en keert ze terug naar de streek van haar jeugd, het platteland langs de IJssel. Ze gaat op ontdekkingstocht naar haar 'roots', naar het diepere (bij)geloof van de bevolking van haar geboortegrond.

Artikel aangepast op Donderdag 6 december 2018.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?