Expositie Schoonewelle ontmoet Schoonewelle

Maar liefst 13 exposanten die de naam Schoonewelle dragen of door familiebanden met die naam verbonden zijn doen mee aan deze unieke tentoonstelling. Alle Schoonewelles die aan de expositie deelnemen hebben hun ‘roots’ in Zwartsluis liggen of wonen er nog.Ook is werk te zien van een viertal Schoonewelles die inmiddels zijn overleden.

De inbreng is heel divers. Van beeldende kunst van Karin Schoonewelle uit Apeldoorn tot schepen in flesjes van Anne Schoonewelle uit Almelo. Schilderijen zijn in meerdere technieken te bewonderen, zoals de olieverven van Harry Schoonewelle uit Apeldoorn en de aquarellen van Henk Pol uit Meppel. Ook is er inbreng van Schoonewelles uit Zwartsluis. Zo exposeert Jenneke Slurink-Schoonewelle schilderijen van zowel eigen hand als die van haar vader, Arnold Schoonewelle.

Memorabilia
Willem Schoonewelle (zoon van Roelof Johannes Schoonewelle, de oprichter van het museum) komt met een bijzondere inbreng: het verhaal rondom de geboorte van hem en zijn tweelingzus Emma. Midden in de 2e Wereldoorlog durfde vader Roelof Johannes het aan zijn beide kinderen maar liefst vijf koninklijke namen mee te geven. Het leidde tot veel reacties uit het hele land. En die handgeschreven reacties vormen het middelpunt op de tentoonstelling. Leuke bijkomstigheid is dat Emma Schoonewelle nu ook deelneemt aan de expositie.

Variatie
De rijke variatie aan inbreng zorgt voor een bijzondere expositie die zich vanzelfsprekend uitermate thuis voelt binnen de muren van Museum Schoonewelle. Initiatiefnemer van ‘Schoonewelle ontmoet Schoonewelle’ is Anja Bos. Al jarenlang verzorgt zij de publiciteit voor het museum en het cultureel centrum. “Omdat mijn moeder een Schoonewelle was heb ik natuurlijk veel familie met die ‘schoone’ achternaam”, legt zij uit. “Ook veel kunstzinnige mensen en creatieve personen horen daarbij. En als je Schoonewelle heet is het natuurlijk leuk om eens in je ‘eigen’ museum te exposeren. Ik heb het afgelopen jaar tijdelijk een deel van de werkzaamheden van Eefje Bols overgenomen. Zo kwam ik ook in de werkgroep Exposities terecht. En meteen de koe maar bij de horens gevat en een al jaren sluimerend idee in uitvoering omgezet. Ik ben blij verrast door de vele positieve reacties en door de grote variatie in deze tentoonstelling.”

Familiebanden
Bos benadrukt dat het gegeven dat alle exposerende Schoonewelles familie van elkaar zijn natuurlijk een extra boeiend element in de expositie is. “Hoe die familiebanden zijn komt dan ook tot uiting in de weergave van een stamboom, waarop alle exposanten niet alleen hun oorsprong, maar ook hun onderlinge relatie kunnen terugzien.”

Artikel aangepast op Dinsdag 13 november 2018.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?