Nog één nachtje...

Meer dan ooit tevoren wacht Zwartsluis een invasie van sleepboten en opduwers. De viering van het 25-jarig bestaan van de Vereniging De MotorSleepboot staat garant voor een groot aantal deelnemers.

Het meest sfeervolle maritieme evenement van Oost-Nederland staat opnieuw bol van de hoogtepunten. Dat varieert van SluisPop tot de verlichte avondvaart en van de Nacht van Zwartsluis tot spectaculaire krachtwedstrijden op het water. Het programma speelt zich af op zowel het water als de wal. De sleepboten en opduwers komen in actie in verschillende, vooral spectaculaire, onderdelen. Zoals trek-, kracht- en behendigheidswedstrijden. Maar ook in ‘sprookjesachtige’ taferelen, waarvan de verlichte vaart op de avond van Hemelvaartsdag het sprekendste voorbeeld is.

Op de wal is ook veel te beleven. Echte publiekstrekkers zijn SluisPop op Hemelvaartsdag en de Nacht van Zwartsluis op vrijdag. Dit jaar voegt de organisatie daar een stormachtige finale op zaterdagmiddag aan toe. Dan worden vanaf het achterdek van marineschip Argus door de cast van musical ‘Storm over Beulaeke’ de vocale hoogtepunten uit deze musical gebracht. SluisPop begint donderdagmiddag rond de klok van vier uur en gaat door tot een uur of acht. Dit keer met als optredende artiesten ANCORA en de entertainende band KaramBAM. De Nacht van Zwartsluis begint vrijdag om 21.00 uur en gaat door tot in de kleine uurtjes. Bij de lokale horecagelegenheden brengen meerdere bands dan vanaf verschillende podia een groots opgezet muziekprogramma.

Ook de lokale inbreng is in 2018 weer groot. Dat begint al bij de opening die donderdag rond 12.00 uur plaatsvindt op het Meppelerdiep in de nabijheid van de fietsbrug. Muziekvereniging Voorwaarts zorgt hier voor de muzikale opluistering. De Kolksluuszangers (archieffoto) laten zaterdag verdeeld over de dag en op meerdere locaties in letterlijke zin van zich horen. En de enthousiaste leden van Take7, het jeugdorkest, Energy X, Just Dance en GVZ zorgen met elkaar voor een spectaculair optreden op de vrijdagmiddag op het podium bij de Kolksluis.

De rondvaarten worden tijdens de Nationale Sleepbootdagen verzorgd door de stoomslepers Maarten en Pieter Boele. In tegenstelling tot hetgeen in de programmakrant staat vermeld, zijn de afvaarten van de Pieter Boele niet vanaf de Handelskade, maar vanaf de Havendijk. De Maarten ligt wel aan het ponton aan de Havendijk. De rondvaarttijden worden vermeld op de borden bij beide schepen.

Zie voor het complete programmaoverzicht:www.sleepbootdagen.com

Artikel aangepast op Woensdag 9 mei 2018.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?