Expositie 'Wij de veren, zij de kaften'

Om deze expositie mogelijk te maken hebben museum en bibliotheek de handen ineengeslagen.

Vogels zijn een belangrijk symbool voor de vrede en vrijheid. Bekend voorbeeld is de vredesduif. Vogels spelen ook een rol in de heraldiek. Voorbeelden zijn de adelaars die menig familiewapen vasthouden. Opvallend is ook dat witte vogels veel meer op onze sympathie mogen rekenen dan zwarte. Vogels werden soms zo mooi gevonden, dat ze een rol kregen in het modebeeld van vroeger. Hoeden met sterntjes of reigerveren. Daar werden deze vogels dan wel eerst voor doodgemaakt. Tegenwoordig ondenkbaar, althans in ons land. Maar dat ging niet van een leien dakje en de Nederlandse vogelbescherming, al weer een eeuw actief, vond daarin haar oorsprong. Naast bescherming in eigen land, was er veel aanleiding om dat elders in de wereld te doen. Tegengaan van massale vogelmoord gedurende het trekseizoen. Maar ook van het illegaal vangen van de vele exotische vogelsoorten om het houden ervan in volières mogelijk te maken. Minstens zo illegaal.

De vestiging van museum en bibliotheek in Sluuspoort maakt het mogelijk door nauwe samenwerking een interessante wisselexpositie te realiseren. In de titel van de expositie staat 'Wij' voor het museum dat uit de eigen, omvangrijke naturaliacollectie de bijdrage levert. 'Zij' staat voor de bibliotheek die binnen een keur aan kaften boeken presenteert die nauw aansluiten op het onderwerp. Het is een tentoonstelling die naast naturalia en boeken wordt verrijkt met foto’s en platen die het onderwerp ‘vogels’ veelzijdig belichten.

De expositie vindt plaats op de tweede etage van de Tagrijn in Sluuspoort (Handelskade 25). De openingstijden zijn maandag van 13.30 tot 17.00 uur en dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Artikel aangepast op Woensdag 25 april 2018.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?