Vrienden Schoonewelle op ontdekkingstocht

De Vrienden die het complete dagprogramma volgden genoten vervolgens van een smaakvolle lunch. Intussen werd het gezelschap uitgebreid met de gasten voor het middagprogramma. Dat bestond uit een fietsexcursie naar de kievitsbloemen en het Zwartewatersklooster. In De Velde werd al wandelend een veld met kievitsbloemen opgezocht die nog pril in de knop zaten en waarvan er nog maar enkelebloeiden. Onderweg kregen de deelnemers een uitgebreide uiteenzetting van Albert Corporaal uit Hasselt. Hij is deskundige op het gebied van de kievitsbloemen en wist niet alleen op enthousiaste wijze, maar vo oral onderhoudend zijn aandachtige publiek veel te vertellen over de kievitsbloem. Na deze wandeling werden de fietsen weer opgezocht en koers gezet naar Zwartewatersklooster. Daar gaf Albert Greveling een uiteenzetting over de ontwikkelingen die daar momenteel gaande zijn. Hij vertelde over het grondonderzoek dat in Zwartewatersklooster heeft plaatsgevonden. Bij dat onderzoek kon met zekerheid de locatie worden vastgesteld waar 144 ridders begraven zijn.Ook ging hij in op de aanstaande opgravingen rond de plek waar in vroeger eeuwen het klooster, waaraan de buurtschap de naam te danken heeft, heeft gestaan.

Omdat de tijd te kort bleek om een breder beeld van Zwartewatersklooster te geven, organiseert Museun Schoonewelle in deperiode mei/juni nog een avondexcursie die geheel gewijd zal zijn aan deze boeiende buurtschap tussen Zwartsluis en Hasselt.

Artikel aangepast op Maandag 16 april 2018.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?