Turfpad officieel geopend

Wethouder Visserman gaf bij de openingshandeling aan inzijn jeugd ook vaak op de eilandjes te zijn geweest. Hij maakte een link naar de ontwikkeling van het Centrumplan in Zwartsluis. “Het aanpakken van de centra in Zwartewaterland is begonnen in Zwartsluis met de bouw van de Sluuspoort, het Botterhuus en de aanpak van de Handelskade. Dat project krijgt nu een vervolg met de uitvoering van het Marktplan. Er is de afgelopen jaren veel gebeurd in Zwartsluis. ”

Het Turfpad bestaat uit 16 informatieve panelen. Deze zijn aangebracht op palen van (oud) scheepshout, waarmee een link naar de turfgeschiedenis wordt gemaakt. De panelen zijn voorzien van korte teksten en fraaie foto’s. De Turfwandeling schetst de ‘turfgeschiedenis’ vanZwartsluis in woord en beeld. In deontwikkeling van de voormalige fortresse Swartesluys heeft de turfwinning én vooral het turfvervoer een enorm belangrijke rol gespeeld. Zwartsluis vormde decennia lang de overslagplaats van het turfvervoer. De turf werd vanuit Drenthe aangevoerd en in Zwartsluis overgeladen op grotere schepen. Die vervoerden hetvervolgens over de Zuiderzee naar de rest van Nederland. Het bracht Zwartsluis veel welvaart en ook de aanverwante handel en bedrijvigheid kon zich ontplooien.

De realisatie van het Turfpad is mogelijk gemaakt door een subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel.En dankzij medewerking van Jachtwerf Lok, Scheepswerf Geertman en WiersWaterbouw uit Zwartsluis. De informatie en foto’s voor de panelen zijn ingebrachtdoor Albert Greveling, die ook de route op de eilandjes heeft uitgezet. De teksten zijn geschreven door Anja Bos. Active Creations zorgde voor paneelontwerp- en uitvoering.

Artikel aangepast op Maandag 16 april 2018.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?