Huuskamerproat over de Nieuwe Sluus

Zwartsluis begon bij 'der Swarten Sluys'. De inwoners van Zwartsluis, noemden zich Sluzigers, woonden: 'in de Sluus'.

Rond 1650 spoelde de sluis weer weg en werd besloten een nieuwe plek voor de sluis te zoeken, verder naar het zuiden. Dat werd de Nieuwe Staphorstersluis.

De buurtschap op de zuidoever van het Meppelerdiep bij die sluis nam heel snel toe in aanzien en werd de 'Nieuwe Sluus' Een lange tijd was deze buurtschap de economische trekker van 'De Sluus', hoewel ze tot begin 1800 niet bij Zwartsluis hoorde, maar bij het Hasselter Kerspel.

We volgen deze ochtend de dijk en gaan naar beneden, langzaam richting De Stouwe. Langs scholen, de kerk, de winkels en werven, richting kalkovens.

Artikel aangepast op Donderdag 29 maart 2018.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?