Henk van Heerde vertelt over Schokland

Schokland, voormalig eiland in de Zuiderzee, ligt nu op het droge in de Noordoostpolder.

In de afgelopen jaren is steeds meer duidelijk geworden over de lange bewoningsgeschiedenis van het gebied – tot 1859 - en de strijd tegen het water die er gevoerd is.

In de presentatie ‘Schokland door de eeuwen heen’ wordt de hele geschiedenis verteld aan de hand van beelden van vroeger en nu. Bijzondere aandacht is er voor de klederdracht van de Schokkers.

De Schokkervereniging, opgericht in 1985 door nazaten, telt een kleine 600 leden, verspreid over het hele land. Doel is het levend houden van de kennis over de Schokkers, hun leven en het eiland, o.a. via www.schokkervereniging.nl en het blad Schokker Erf.

De avond in Sluuspoort begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Entree leden gratis, niet-leden 5 euro.

Artikel aangepast op Donderdag 15 maart 2018.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?