Hasselter baggerfirma's voor het voetlicht in lezing over waterbouwkunde

Tijdens deze lezing worden de bezoekers meegenomen naar het ontstaan van de waterbouwkunde in Nederland.Deze waterbouwkundige kennis is opgedaan, vaak door schade en schande, in de afgelopen eeuwen. Niet onlogisch gezien de lage ligging van grote delen van ons land ten opzichte van de zeespiegel en het doorsnijden van vele rivieren. De ontwikkeling van dijkconstructies, baggerwerktuigen en waterkerende werken hebben Nederland tot ver over de landsgrenzen grote bekendheid gegeven. Veel is hierbij te danken aan de waterschappen, Rijkswaterstaat en grote ingenieursbureaus, maar ook aan de aannemersbedrijven, die steeds weer innovatieve idee├źn ontwikkelden en betere baggermachines lieten bouwen.

Zwartewaterland kent momenteel veel gespecialiseerde waterbouwkundige bedrijven. Maar ook enkele hebben het niet overleefd zoals Boltje en Prins van Wijngaarden. Beide bedrijven zorgden destijds voor veel werkgelegenheid in de regio, maar ook aanverwante bedrijven als scheepswerven en toeleveranciers hebben hiervan geprofiteerd. In het tweede deel van de lezing zal aan deze bedrijven en de ontwikkeling van baggermaterieel door de eeuwen aandacht worden besteed.

Artikel aangepast op Maandag 19 februari 2018.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?