Turfpad

Deze nieuwe culturele en toeristische ontwikkeling is een initiatief van Sluuspoort. De officiële ingebruikname staat voor het voorjaar van 2018 gepland. Belangstellenden zijn nu al welkom voor een eerste kennismaking.

De Turfwandeling schetst de ‘turfgeschiedenis’ van Zwartsluis in woord en beeld. In de ontwikkeling van de voormalige fortresse Swartesluys heeft de turfwinning én vooral het turfvervoer een enorm belangrijke rol gespeeld. Zwartsluis vormde decennia lang de overslagplaats van het turfvervoer. De turf werd vanuit Drenthe aangevoerd en in Zwartsluis overgeladen op grotere schepen. Die vervoerden de turf vervolgens over de Zuiderzee naar de rest van Nederland. Het bracht Zwartsluis veel welvaart en ook de aanverwante handel en bedrijvigheid konden zich ontplooien, zoals de scheepswerven, mastenmakerijen en kalkovens. Turf vormde namelijk de brandstof voor de kalkbranderijen, waarvan Zwartsluis er veel heeft gehad. Voornamelijk aan de Zomerdijk en op het eiland de Kranerweerd in het Meppelerdiep.

Het Turfpad geeft ook veel prijs van de ontwikkeling van de bruggen en de sluizen in Zwartsluis, alsmede van de waterweringen. Deze zijn altijd van groot belang geweest en zijn dat nog in het erg strategisch gelegen Zwartsluis.

Het Turfpad bestaat uit 16 informatieve panelen. Deze zijn aangebracht op palen van (oud) scheepshout, waarmee een link naar de turfgeschiedenis wordt gemaakt. De panelen zijn voorzien van korte teksten en fraaie foto’s. De meeste panelen zijn geplaatst op een positie die aansluit bij tekst en foto’s. Zo wordt een compleet beeld gegeven van de omgeving van de turfeilandjes. Zowel richting centrum en Kolksluis als richting Meppelerdiep en Zomerdijk en Nieuwesluis en Staphorstersluis.

De realisatie van het Turfpad is mogelijk gemaakt door een subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds. De informatie en foto’s voor de panelen zijn ingebracht door Albert Greveling, die ook de route op de eilandjes heeft uitgezet. De teksten zijn geschreven door Anja Bos. Paneelontwerp- en uitvoering zijn de creatieve inbreng van Active Creations. Jachtwerf Lok, Scheepswerf Geertman en Wiers Waterbouw leverden een belangrijke en belangeloze medewerking aan de levering en realisatie van de fraaie houten palen.

Artikel aangepast op Vrijdag 8 december 2017.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?