“Die Luyden van ’t Hooge Veene”

“Die Luyden van ’t Hooge Veene” is een levende geschiedenisgroep (geen toneel- of theater), die vanuit de Historische Vereniging Hoogeveen vooral het leven in de periode 1650-1700 in de veenkolonie Hoogeveen bestudeert en dat etaleert. De leden van het ‘geselscap’ houden zich bezig met allerlei aspecten van het dagelijkse leven, zoals kleding, eten en drinken, de gebruiken, het wonen, de wetgeving en het ‘vermaeck’. Als levende geschiedenisgroep probeert men het verleden zo getrouw mogelijk tot leven te wekken. Dat betekent dat kleding en accessoires zo nauwkeurig mogelijk verzorgd worden. Er wordt dan ook uitgebreid studie gemaakt van de kleding in genoemde periodes en maakt men gebruik van natuurgetrouwe (replica's) voorwerpen.

Het thema voor deze avond is Eten en Drinken’. Vanuit verschillende personages wordt verteld over het eten en drinken, de producten, de productie, de handel en de bereiding. Over bier, specerijen, boekweit, babyvoeding, molenaars, boeren en de markt, enz.

Artikel aangepast op Maandag 11 december 2017.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?