Expositie 'Van traan tot oceaan' geopend

Bij de opening in Sluuspoort waren ruim 70 gasten aanwezig, waaronder vrijwel alle deelnemende kunstenaars; in totaal 21 amateurkunstenaars, afkomstig uit Zwartsluis en (wijde) omgeving.

Visserman ging in op het belang van water. Hij schetste in zijn toespraak uit hoeveel water de aarde en uit hoeveel water de mens bestaat. Binnen het thema van de expositie stond hij ook stil bij de traan. “Tranen van verdriet kennen we allemaal”, aldus Visserman. “Maar ook tranen van vreugde en misschien is daar vandaag wel meer ruimte voor.”

In expositiezaal de Tagrijn, op de tweede verdieping van Sluuspoort, hieven de aanwezigen op aangeven van wethouder Visserman het glas op het welslagen van de tentoonstelling. Het glas was voor deze gelegenheid toepasselijk gevuld met water. Daarna nam iedereen volop de gelegenheid om de tentoonstelling te bekijken. Een kleurrijke expositie, waarin schilderijen en tekeningen de boventoon voeren. Maar waar ook foto’s van water dichtbij (de Wieden) en water veraf (Suriname) te zien zijn. Opmerkelijk in het geheel zijn de sieraden van Marian de Graaf uit Wanneperveen, die zij maakt van huisjes van zoetwaterslakken. Ook is een opvallende rol weggelegd voor poëzie in de vorm van een gedicht van Aad van der Klaauw uit Staphorst.

De deelnemende kunstenaars zijn: Ria van den Berg (Fochteloo), Maria Esther Brandes (Punthorst), Jeltje Brevoord (Hasselt), Marijke Feenstra (Zwolle), Evelien Voerman-Fernhout (Hasselt), David de Graaf (Wanneperveen), Marian de Graaf (Wanneperveen), Jannie Hoekstra (Woudsend), Esther van de Belt-van Ingen (Hasselt), Aad van der Klaauw (Staphorst), Gerda Klokke (Zwartsluis), Alie Last (Genemuiden), Henk Pol (Meppel), Anne Rosenberg (Zwartsluis), Alida Santbergen-Harsevoord (Zwartsluis), Martha Spijk-Sikkema (Staphorst), Doortje Stam-Maandag (Belt-Schutsloot), John Stam (Belt-Schutsloot),Christine van der Vlies (Zwartsluis), Merel Wolfkamp (Hasselt) en Engel Weijs (Zwartsluis).

Artikel aangepast op Zaterdag 18 november 2017.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?