Met Verve

Dynamisch kunstenaar keert terug naar z’n roots

In Museum Schoonewelle te Zwartsluis is een nieuwe tentoonstelling ingericht, met werken van kunstschilder Harjo Martinus (1952) uit Groningen. Een kunstenaar die zijn roots heeft in Zwartsluis, er is geboren en opgegroeid en, volgens inleider en zwager Jan Blei, “de vertrouwdheid van die verzuilde wereld verliet toen hij de kans kreeg”.

Onder de titel ‘Met Verve’ worden 35 werken van Harjo Martinus geëxposeerd op de tweede etage van Museum Schoonewelle. ‘Het kind van het dorp Zwartsluis’ trok in zijn jonge leven richting Groningen, studeerde aan Academie Minerva, doceerde aan de pabo en is sinds 1990 fulltime beeldend kunstenaar.

De titel ‘Met Verve’ doet recht aan deze nieuwe expositie. Want niet alleen verbaal is Harjo Martinus een man die met verve van zich laat horen. Ook op en in zijn werken komt deze uitdrukking volledig tot haar recht. Op de expositie in Museum Schoonewelle zijn het met name dan ook bijzonder dynamische schilderijen die de aandacht opeisen. Met hier en daar wat meer voorzichtigheid en meer detail. Opvallend in de werken van Martinus zijn het kleur- én verfgebruik en niet op de laatste plaats zijn talent voor compositie. En vrijwel alle werken van zijn hand houden het midden tussen abstractie en figuratie. Echte thema’s ontbreken in de schilderijen, maar toch valt een lichte voorkeur voor schepen, landschappen en het alledaagse straatbeeld te ontdekken. Heel bijzonder én een mooie variant zijn ook de tekeningen uitgevoerd in Oostindische inkt.

De expositie ‘Met Verve’ is tot en met 19 augustus te zien in Museum Schoonewelle.

Zie voor de openingstijden: www.schoonewelle.nl/, www.sluuspoort.nl


Artikel aangepast op Vrijdag 7 juli 2017.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?