Museum Schoonewelle ontvangt € 1.322,00 van de Groene Loper

Maandag 19 juni werd in Wilsum in het kader van de Groene Loper IJsseldelta (landelijk gebied omgeving Zwolle, Kampen en Zwartewaterland) de vouchers uitgereikt aan initiatiefnemers van lokale ‘groene’ projecten in het gebied.

De avond begon met een wandeling door de uiterwaarden bij Wilsum onder leiding van de heer Albert Boeve, voorzitter van Dorpsbelangen Wilsum. Hij liet zien hoe de bewoners van het dorp gezamenlijk zorgdragen voor het landschap, het plaatsen van voorzieningen en het onderhoud hiervan. Zijn boodschap aan de aanwezigen was: 'leefbaarheid begint bij jezelf'.

De Gebiedscoöperatie IJsseldelta voert het project Groene Loper IJsseldelta uit, waarmee de Provincie Overijssel lokale buurtinitiatieven op het gebied van groen, landschap en biodiversiteit ondersteunt. Het doel van het project en van de betrokken initiatieven is om bewoners meer te betrekken bij hun leefomgeving en de relatie tussen platteland en stad te versterken. In totaal 23 ‘groene projecten’ in de IJsseldelta hebben het afgelopen jaar ondersteuning ontvangen van de Groene Loper IJsseldelta.

Tijdens de avond in Wilsum werden zestien vouchers uitgereikt voor heel verschillende projecten: Op verschillende plaatsen worden buurtboomgaarden aangeplant: in Windesheim komen informatieborden en in Hasselt zijn nieuwe, groene buurtinitiatieven. Museum Schoonewelle Zwartsluis ontvangt € 1.322,- voor het nieuwe, educatieve programma ‘Beestjes! Leuk of nuttig?’. Dit programma wordt onderdeel van het educatieve pakket dat Museum Schoonewelle beschikbaar heeft voor de leerlingen van de basisschool. Museum Schoonewelle ontvangt jaarlijks veel basisschoolleerlingen, van groep 3 t/m groep 8. De groepen zijn een hele ochtend lekker actief bij het museum, zowel binnen als buiten. Het nieuwe programma is ook een binnen-/buitenprogramma, waarbij veel geleerd wordt over insecten. Het hele aanbod kunt u aanvragen bij schoonewelle@schoonewelle.nl

Intussen beraadt de organisatie van de Groene Loper IJsseldelta zich op een vervolg, zodat het netwerk van groene initiatieven in de IJsseldelta verder versterkt kan worden. Meer informatie www.groeneloper.nl.

Artikel aangepast op Maandag 26 juni 2017.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?