Geraamtes van fauna en flora bij museum Schoonewelle

Niet iedereen mag zomaar aan de slag met röntgenapparaten. “Het gebruik daarvan is omgeven met vergunningen en regelgeving, “ vertelt Arie. “Vanwege mijn kennis heb ik een vergunning gekregen. Daarvoor moest ik wel aantonen dat de toepassing van het apparaat zinvol is, dus dat mijn fotografie zin heeft.”

“Mijn foto’s beginnen met dode dieren. Dat zijn dode dieren die zijn gevonden op de (snel)weg, dieren waarmee de kat is thuisgekomen voor de foto,” voegt Arie toe. “Ze zijn al dood als ik er mee aan de slag ga.”

Met de dode dieren en eventuele planten en bloemen creëert Arie een scene. “Ik maak als het ware een kijkdoos. Het proces gaat als volgt. Ik heb een röntgen negatief film in een envelop. Dat is een zilverbromide film van 30 X 41 centimeter. Als ik de bloemen en dieren heb gearrangeerd in de kijkdoos, gaat de röntgenstraling er doorheen. De straling gaat van boven door de kijkdoos, daaronder ligt de envelop met de film. Ik werk analoog, een digitale detector op dit formaat zou onbetaalbaar zijn. Dat zou één of twee ton kosten. De film ontwikkel ik, en daarna haal ik deze door een scanner. Dan heb ik een zwart-wit beeld. De röntgenfilm is heel fijnkorrelig, dus ik kan de foto’s best groot afdrukken. Met de gescande beelden kan ik op de computer desgewenst nog wat kleur toevoegen.”

Naast foto’s van vogels, vissen en kleine zoogdieren, maakt Arie ook foto’s van insecten. “Dat is bijna macrofotografie. Dat doe ik met een kleinbeeld filmpje. Deze laat ik door een fotograaf ontwikkelen. De foto’s scant hij in hoge resolutie. Deze kan ik naderhand ook van kleur voorzien.”


Tentoonstelling van Arie van ’t Riet

17 maart – 17 april 2017

Artikel aangepast op Woensdag 29 maart 2017.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?