Museum Schoonewelle Zwartsluis per 1 april 2017 weer open

Na 3 maanden van afbreken en opbouwen wordt op 1 april a.s. de nieuwe hoofdexpositie van Museum Schoonewelle weer geopend. De expositie “Eeuwenoude Sporen” vervangt de expositie “Blijf Bij Tijd” die in 2013 als eerste hoofdexpositie in het nieuwe pand te zien was. De expositie “Eeuwenoude Sporen” vertelt over eeuwen van regionale historie en het ontstaan van ons landschap, met een doorkijkje naar de toekomst.

In de afgelopen 3 maanden is er door onze vrijwilligers enorm hard gewerkt, aldus beheerder Eefje Bols. Ook deze expositie is helemaal ontwikkeld door de eigen medewerkers; allemaal vrijwilliger, zowel het verhaal, de invulling en de uitvoering. Het was een reuze klus, alle onderdelen zijn nog niet helemaal uitgewerkt, maar die worden in de loop van de komende maanden toegevoegd.

Dit keer was de klus extra groot vertelt Eefje Bols verder. In verband met de verhuizing van de Bibliotheeek naar Sluuspoort zijn ook de opslagruimtes herverdeeld en ondertussen zijn de verdiepingen van de Historie, de verdieping van de Kunstwisselexposities gewoon open gebleven. Ook de koffieruimtes, de winkel en de Tourist Info waren al die maanden open, ook de organisatie van de lezingen en andere activiteiten gingen gewoon door. Ondanks de verbouwing hebben we toch nog veel gasten mogen ontvangen.

Ook deze week bent u welkom bij een lezing. Op woensdagavond 29 maart a.s. komt Jacob van der Weele, ecoloog verbonden aan Landschap Overijssel, als derde in de serie over de Reest vertellen over de natuurwaarden van het Reestdal en uitleggen wat het Reestdal is. Door de ligging op de grens van Drenthe en Overijssel is dit gebied gespaard gebleven van ruilverkaveling en is de Reest nagenoeg nog in oorspronkelijke staat. De natuur in dit beekdallandschap is rijk aan bijzondere planten en dieren. Jacob heeft hier prachtig beeldmateriaal van. Van der Weele gaat in op de planten in het begin van de vorige eeuw, de ontwikkelingen die daarna hebben plaatsgevonden, de resultaten van het gevoerde beheer door het Landschap Overijssel en de verwachtingen voor de toekomst. Ook de beperkingen van het beheer komen daarbij aan de orde.

Vorige week is er ook nog een nieuwe expositie op de 2e verdieping van de Tagrijn gestart met de titel “Binnenkijkje met Röntgen”. Het werk is gemaakt door Arie van ’t Riet uit Bathmen. Arie van ’t Riet is specialist in radiologie en draait de traditionele manier het gebruik van röntgenfoto’s op zijn kop. Zo werd hij ‘per ongeluk’ een kunstenaar en heeft hij van zijn werk een hobby gemaakt. Hij gebruikt röntgenstralen om het binnenste van bloemen en dieren vast te leggen op film. Het resultaat is een interessante compositie, waarin je het geraamte van flora en fauna ziet. Hier worden foto’s getoond geraamtes van planten en dieren op een heel bijzondere wijze. Toen ik het werk van Arie zag, was ik meteen om, heel bijzonder. Deze expositie loopt t/m 2e Paasdag.

En dan is er ondertussen ook nog een Vriendendag georganiseerd. Deze wordt gehouden op 8 april a.s., op de laatste dag van de Museumweek. Bij de organisatie van deze dag hebben we ondersteuning gekregen van een aantal studenten van de Groene Welle uit Zwolle. Er is een veiling van overtollig museummateriaal en boeken uit de museumwinkel; de preparateur is aanwezig en demonstreert hoe het prepareren in z’n werk gaat; kinderen kunnen een speurtocht doen op de turfeilanden en braakballen pluizen; studenten van de Groene Welle zijn aanwezig met échte reptielen, knaagdieren en “knuffeldieren” en aanraken mag. Er kan een vaartochtje door de haven gemaakt worden en er is een lezing over de roofvogeltrek in Georgië.

Data en tijden van al deze activiteiten kunt u vinden op www.sluuspoort.nl en via 038-3866555.

Al met al weer veel redenen om Museum Shoonewelle en Sluuspoort in Zwartsluis te bezoeken besluit Eefje Bols haar verhaal. Er is hard gewerkt en er zijn veel mooie nieuwe dingen ontstaan. Hulde aan de vrijwillige medewerkers.

Artikel aangepast op Woensdag 29 maart 2017.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?