Rivier de Reest loopt als 'rode draad' door Zwartsluis

Rivier de Reest loopt als ‘rode draad’ door Zwartsluis

Voor haar levensvatbaarheid was Zwartsluis in het verleden voor een groot deel aangewezen op Drenthe. Het water uit Drenthe verzamelde zich bij Meppel en als Sethe stroomde het af naar Zwartsluis om daar met Zwarte Water gezamenlijk in zee te verdwijnen.

De grote hoeveelheden turf, maar ook ijzeroer én boter én was én honing kwamen over water hierheen om vervolgens vanuit Zwartsluis over het grote water verder te gaan. Het Meppelerdiep, als verlengstuk van de Reest en andere Drentse wateren, brengt ons nu terug naar de ‘Drents/Overijssels grense’.

De mooie Reest, ieder seizoen weer anders, heeft een boeiende geschiedenis, maar ook heel veel verschillende landschappen met planten en dieren.

Meerdere lezingen van verschillende ‘lezers’ passeren de revue bij Museum Schoonewelle en krijgen we de kans ons verder te verdiepen in deze prachtige achtertuin van Zwartsluis. De derde bijeenkomst in deze cyclus is op woensdagavond 15 maart a.s. en wordt verzorgd door Uko Vegter, ecoloog en werkzaam bij het Landschap Drenthe. Hij vertelt over de plantenwereld en alles wat daar bij hoort.

U bent van harte welkom op woensdagavond 15 maat a.s. om 20.00 uur bi j Museum Schoonewelle in Zwartsluis. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Kosten € 5,00 incl. koffie/thee bij aanvang. Leden van het Sakz betalen € 3,50.

Artikel aangepast op Dinsdag 7 maart 2017.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?