Varend de wereld over met Ermin Winkel

‘Varen op een modern, droge lading schip’ is de titel van de dialezing die Ermin de Winkel voor ons in petto heeft. En dat belooft een boeiende avond te worden, die de aandachtige bezoeker over een groot deel van onze wereld voert, of beter: vaart.

Ermin de Winkel woont intussen al ruim 25 jaar in Zwartsluis. Hij is stuurman op de ‘grote vaart’ en heeft al meerdere boeken geschreven over dit boeiende werk en over de vele plaatsen waar hij op onze aardbol is geweest. Meerdere boeken zijn zelfs in de maak, maar ‘Van Potdeksel tot Luikhoofd’, ‘Van Bulb tot Spiegel’ en ‘Van Kielplaat tot Mastkloot’ zijn al te lezen.

Het zijn boeken aan de hand van dagboeken die De Winkel is gaan schrijven omdat steeds meer mensen aan hem vroegen ‘wat doe je nu eigenlijk als stuurman’. Hij kwam tot de conclusie dat dit nogal wat is en besloot een en ander vast te leggen. Daaruit heeft hij vervolgens weer een leuke lezing samengesteld en die verrijkt met vele foto’s. Dat krijgen we te zien deze 16e maart. Dus wie in een avond een wereldreis wil maken, mag dit niet missen. Met De Winkel reist u naar Australië, Korea, Finland of de Verenigde Staten. Maar ook Japan, China, Spanje en het dichter bij huis gelegen Antwerpen passeren de revue. Maar er komen niet alleen bestemmingen voorbij. Ermin de Winkel vertelt ook over de schepen waarop hij vaart, de ladingen die vervoerd worden, de reizen naar de schepen en weer terug en de functie van de loodsen. Kortom, u komt ogen en oren te kort.

U bent van harte welkom bij Sluuspoort op donderdagavond 16 maart a.s, aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Entree 5 euro, (incl. koffie/thee bij ontvangst), leden van het Sakz krijgen karting.

Artikel aangepast op Dinsdag 7 maart 2017.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?