‘De wereld van de BIJ – heel BIJzonder’

Verschillende soorten korven, manden en kasten zijn onderdeel van het geheel. Met name bij de manden en korven is een grote verscheidenheid te zien. 

Vanzelfsprekend komen alle attributen aan de orde die nodig zijn om als imker te kunnen werken. In die presentatie is er natuurlijk een rol weggelegd voor het imkerpak. Maar ook korfdoeken en zwermzakken worden tentoongesteld met daarbij een uitleg van hoe daar mee wordt gewerkt. In de presentatie ontbreekt ook de honingslinger niet. Met dit apparaat begint het proces van honing klaarmaken voor consumptie. Verder zijn er meerdere (educatieve) video’s te zien. Voor de jeugd is zelfs een speciale infohoek ingericht waar ze op verschillende manieren kennis kunnen maken met alle aspecten van de bij. Hier staan onder andere microscopen opgesteld om tot in detail op onderzoek uit te gaan.

Aan de wanden in de expositieruimte zijn schilderijen van Ala Khonikava en Frederik Weijs te bewonderen. Ook in die schilderijen is een hoofdrol weggelegd voor de natuur. Met name voor de vele bloemen die voor de bij de basis vormen om stuifmeel te verzamelen, waarna het proces van honing maken in de korven en kasten kan beginnen.

Artikel aangepast op Vrijdag 7 juni 2024.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?