Kievitsbloemen 'plukken' met Albert Corporaal

Albert Corporaal, geboren in Zwartsluis en woonachtig in Hasselt, is dé nationale kenner van de Kievitsbloem. De prachtige bloem die in het voorjaar slechts kort bloeit in de uiterwaarden van het Zwarte Water en die voor velen tot de verbeelding spreekt. Er wordt zelfs wel van beweerd dat het wapen van Zwartluis ontleend is aan deze unieke en zeldzame 'tulp'.

Albert Corporaal is ook nog eens de voorzitter van het bestuur van Museum Schoonewelle. En vorig jaar is van zijn hand een interessant boek verschenen over de Kievitsbloem. Dan wordt het een kwestie van 1+1=2 en dat betekent dat Albert op woensdag 20 maart gast is in zijn 'eigen' Sluuspoort om er een ongetwijfeld boeiende avond te verzorgen over 'zijn' Kievitsbloem. Iedere natuurliefhebber wil dit meemaken en is welkom. De lezing begint om 19:30 uur, Sluuspoort is open vanaf 19:00 uur. De entree inclusief een kop koffie of thee is acht euro.

Als geboren Sluziger heeft Albert de waterkant altijd al geboeid. Zijn vader ging altijd al naar het buitenland (uiterwaarden) en in zijn voetsporen is Albert opgegroeid. Na wat andere zaken belandde hij bij het Staatsbosbeheer, weer later bij het Ministerie van LNV en daarop volgden 20 jaar aan twee universiteiten. Hij is nu gepensioneerd, maar nog altijd actief: schrijven dat het een lieve lust is, maar ook allerlei bestuurlijk werk.

Wat Albert zijn leven lang al bezighield was de vraag ‘waarom leven organismen steeds op een bepaalde plek en niet ook ergens anders?'. Zo stelde hij de Wilde Kievitsbloem die vraag ook en hij schreef er een boek over (verkrijgbaar bij Sluuspoort). Albert ontrafelde waarom die mooie, ondersteboven bloeiende ‘tulp’ het in de uiterwaarden van het Zwarte Water zo goed doet. Bij nader inzien heeft de soort hier de wind in de rug, zijn er geregeld overstromingen en kunnen insecten deze plant goed bestuiven. De ‘kabloem’ heeft daar baat bij, want dan wordt ze vrijwel niet ziek. Proeven met aardappels toonden zelfs aan dat het voorkomen van meer ziekten zeer vermoedelijk aan insectenbezoek te danken is…..en daar moeten we van leren is het parool van Albert, die zijn lezing opluistert met vele fraaie 'plaatjes'.

Artikel aangepast op Maandag 12 februari 2024.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?