'Kom en zie': nieuwe wisselexpositie in Museum Schoonewelle

Het is een goede gewoonte dat Museum Schoonewelle in ieder geval één keer per jaar een expositie wijdt aan de eigen oorsprong, de natuur. In het werk dat Timmermans en Vlaanderen presenteren op ‘Kom en zie’ komt dat onderwerp dan ook nadrukkelijk aan bod. Vooral in het werk van Miranda Timmermans speelt de dierenwereld een belangrijke rol. Op de vraag ‘waarom schilder jij wat jij schildert’ antwoordt zij: “Geïnspireerd schilderen en creëren en zo komen tot een tastbaar resultaat van je verbeelding, is de basis in mijn schilderen. Het is een onvermoeibare uitdaging om dat wat mijn hart raakt, mijn ogen zien, mijn handen te laten maken. Ik geloof dat het maken van kunst, het investeren in kunst, de kwaliteit van leven en omgeving diepgaand verbetert.” Miranda houdt ervan om in series te werken. Uit haar meest recent vervaardigde serie ‘Wonder An infinite Together’- ‘Verwonder je, een oneindig samenzijn’ laat zij kleurrijke werken zien in Museum Schoonewelle. De schilderijen tonen een ontmoeting van dieren, die verbeeld in een tableau vivant een verhaal verbeelden op een bijzondere, eigenlijk onwaarschijnlijk manier. In deze werken maakt zij de kijker voor even deelgenoot van hun moment van samenzijn in een wereld die, ongeacht de diversiteit van de ontmoeting, geheel in harmonie is.

Het werk van de hand van Maya Vlaanderen is van een geheel andere orde. Dat maakt deze expositie dan ook erg gevarieerd. Van haar zijn vooral etsen te zien, die zich kenmerken door een bijzonder fijne lijnvoering die dikker of zelfs nog dunner wordt waar dat nodig is. Ook tekeningen van haar hand worden tentoongesteld, alle uit de ‘losse hand’ tot stand gekomen. De stillevens die zij meeneemt naar Zwartsluis zijn uitgevoerd in olieverf. De kunstzinnige ‘rugzak’ van Maya is goed vol. Zo werd zij winnaar tijdens een eerdere editie van het Noordzee Schildersfetival in Noordwijk. Zij kreeg les van de bekende kunstenaar Aad Veldhoen en kreeg masterclasses van onder meer Henk Helmantel en Sam Drukker. Intussen is haar werk al op tal van exposities te bewonderen geweest.

Artikel aangepast op Woensdag 3 januari 2024.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?