Expositie 'Sluziger vlagvertoon' toont unieke verzameling vlaggen en wimpels

Dit is in alle opzichten een kleurrijke expositie. Centraal staat de geschiedenis van beschilderde vlaggen en wimpels. Uniek omdat het materiaal dat hier te zien is maar sporadisch tentoongesteld wordt. En dat heeft alles te maken met de kwetsbaarheid van de vlaggen en wimpels. Deze tentoonstelling is ontstaan uit een samenwerking tussen Museum Schoonewelle en de Historische Vereniging Zwartsluis.

De traditie van beschilderde vlaggen en wimpels is onderdeel van de 19e eeuwse scheepvaartcultuur en volkskunst in Nederland. Alle vooraanstaande scheepvaartmusea in Nederland hebben vlaggen en/of wimpels in hun collectie. Minder bekend is dat veel exemplaren hun oorsprong in Zwartsluis hebben liggen. De firma Elbers uit het Zwartewaterdorp heeft daar naam mee gemaakt en op die manier bijgedragen aan het cultureel erfgoed van Zwartsluis. Maar uit recent onderzoek is duidelijk geworden dat ook de Sluziger schilderfamilie Estié dergelijke dundoeken heeft vervaardigd.

In de scheepvaart worden wereldwijd dagelijks vlaggen gebruikt. Zo voert bijvoorbeeld elke schipper de nationale vlag. Slechts enkele schippers, in met name de binnenvaart, viel ooit de eer te beurt om een feestvlag of -wimpel te laten wapperen. Een uniek exemplaar waarvan geen tweede op de wereld te vinden was. Schippers wonnen de vlaggen en wimpels voor het vervoer van de eerste lading turf van een nieuw ontgonnen turfland, voor het binnenbrengen van de eerste oogst van het seizoen of kregen ze als geschenk bij de aflevering van een nieuw schip.

Op de expositie  zijn onder meer twee vlaggen van imposante afmetingen te zien met het thema Koophandel en Zeevaart. Stuk voor stuk zijn ze een lust voor het oog vanwege de detaillering en het gebruik van veel symbolische figuren zoals Mercurius, de god van de handel, Neptunus als personificatie van de zee en Ceres de godin van de landbouw.

Artikel aangepast op Vrijdag 31 maart 2023.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?