Maak kennis met 'Het DNA van Zwartsluis'

In de expositiezaal Tagrijn op de eerste verdieping van Sluuspoort is vanaf 11 april 2023 een nieuwe permanente expositie te zien over Zwartsluis. In ’Het DNA van Zwartsluis’ wordt op een moderne en speelse manier de geschiedenis van Zwartsluis voor het voetlicht gebracht. Aan de hand van tien zogenaamde ‘ikonen’ wordt in vogelvlucht aandacht besteed aan datgene wat Zwartsluis tot Zwartsluis heeft gemaakt.

‘Het DNA van Zwartsluis’ biedt de bezoeker de mogelijkheid om op een bijzondere en moderne manier kennismaken met de (recente) geschiedenis van Zwartsluis. Wat maakt Zwartsluis uniek? Wat heeft Zwartsluis gemaakt tot wat het nu is?
Bij de tien ikonen, die alle worden gepresenteerd op meerpalen, afkomstig uit de haven van Zwartsluis, komt vanzelfsprekend de turfwinning aan bod. Maar ook de bedrijven die synoniem zijn geworden met Zwartsluis, zoals Buisman en Besto.

De nieuwe expositie heeft vooral een modern karakter, waarmee naar verwachting de huidige museumbezoeker wordt aangesproken. Belangrijk onderdeel van deze nieuwe expositie zijn de korte films die gemaakt zijn door Steijn & i-Glow. Indeze filmpjes, waarin inwoners van Zwartsluis als figurant fungeren, wordt een inkijkje gegeven in het DNA van Zwartsluis. Een bezoek aan de scheepswerven, een rondvaart door de havens en een wandelrondje langs de winkels komen hierin onder meer voorbij, evenals de mooie evenementen die Zwartsluis op de kaart hebben gezet, zoals de Nationale Sleepbootdagen.


Artikel aangepast op Vrijdag 31 maart 2023.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?