Kom meer te weten over Bach’s meesterwerk: de Mattheus Passion

Op uitnodiging van Sluuspoort en SAKZ komen Hendrik Snel en Janolda Hogendorf uit Meppel op woensdag 22 maart naar Zwartsluis. Voor deze specifieke avond wijkt Sluuspoort uit naar de sfeervolle entourage van de Hervormde Kerk aan de Kerkstraat. Hier wordt een speciaal programma  rondom de bekende Mattheus Passion van Bach gepresenteerd. Deze avond begint om 19:30 uur.

De entreeprijs is tien euro, inclusief koffie/thee. Reserveren is gewenst en vanaf 1 maart mogelijk, uitsluitend via mail (info@sluuspoort.nl) en met opgave van het aantal gewenste kaarten en met vermelding van naam, adres en telefoonnummer.

Gereserveerde kaarten kunnen op 22 maart tussen 18:45 en 19:15 uur worden afgehaald bij Sluuspoort (Handelskade 25).
Hier vindt die avond ook de losse kaartverkoop plaats en kunnen bezoekers vooraf een kop koffie of thee nuttigen.

Programma
Hendrik Snel brengt op piano en Janolda Hogendorf op dwarsfluit verschillende hoogtepunten uit de Mattheus Passion ten gehore. Daarnaast wordt veel verteld over deze compositie van Johann Sebastiaan Bach. Wat heeft Bach met bepaalde muzieknotaties bedoeld? Hoe bracht hij tekst en muziek bij elkaar? Waarom liet hij het ‘Herr, bin ich’s?’ elf keer zingen? Ook de getallensymboliek komt aan bod. Verder wordt het publiek uitgenodigd om een aantal koralen mee te zingen.
Na deze avond zal men bewuster naar een uitvoering van de Mattheus Passion gaan luisteren om er nog intenser van te kunnen genieten.

Extra informatie
Wie de Mattheus Passion van J.S. Bach beluistert wordt getroffen door de enorme schoonheid er van. Het is een geweldig indrukwekkende compositie. En als je geattendeerd wordt op de ingenieuze wijze waarop Bach het heeft gecomponeerd, gaat deze fascinerende muziek waarschijnlijk nóg meer tot de verbeelding spreken.

Hendrik Snel en Janolda Hogendorf zijn in 2017 met passie begonnen met de uitleg van de Mattheus Passion van J.S. Bach in de 40-dagentijd. Deze uitleg wordt steeds opnieuw met veel enthousiasme ontvangen. In de inleiding vertellen zij kort iets over het leven van Bach. Daarna worden op piano en dwarsfluit hoogtepunten uit de Mattheus Passion ten gehore gebracht en wordt uitleg gegeven over de verschillende passages die de revue passeren. En over hoe mooi Bach de muziek onder de tekst heeft gecomponeerd. Daarin wordt de lijn van de partituur gevolgd. Wie dat wil kan vervolgens meezingen met een aantal koralen. "Steeds opnieuw krijgen wij als reactie dat men deze 'andere kennismaking' als leerzaam en inspirerend ervaart", vertelt Hendrik Snel. "We weten daardoor bijna zeker dat iedere bezoeker na de de uitleg bewuster en daardoor intenser van de Mattheus Passion kan genieten; dat er met andere oren naar een uitvoering wordt geluisterd."

Artikel aangepast op Vrijdag 24 februari 2023.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?