Israel van Dorsten over 'Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold'

De hele wereld keek in 2019 naar Ruinerwold toen het verhaal van Israel en zijn broers en zussen bekend werd: in een verborgen boerderij leefde jarenlang een gezin een geheim, ongeregistreerd leven. Hierover schreef hij het boek 'Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold.' De lezing begint om 19:30 uur. In verband met de grote belangstelling en de (beperkte ruimte in Sluuspoort wordt deze avond gehouden in 't Trefpunt, Kerkstraat 31. De zaal is open vanaf 19:00 uur. Er is gelegenheid voor een ontmoeting en om een boek te laten signeren.

Reserveren voor deze avond is niet meer mogelijk. Alle beschikbare kaarten zijn in de voorverkoop verkocht. Aanmelden voor de wachtlijst is wel mogelijk. Dat kan uitsluitend via info@sluuspoort ovv Israel van Dorsten en met opgave van gewenst aantal kaarten.

Op zondag 13 oktober 2019 verliet ik de boerderij waar ik jarenlang vastzat en stapte een café in Ruinerwold binnen. Op dat moment maakte ik me definitief los uit de geloofswereld van mijn vader, die mij vijfentwintig jaar lang in zijn macht had. In 'Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold' beschrijf ik mijn leven. Mijn vaders geloof en overtuigingen waren mijn realiteit: naar school ging ik niet, ik bestond niet eens voor de buitenwereld, en ik had geen vrienden. Er waren alleen de geesten die om ons heen dwaalden en waarmee we praatten. Bidden was onze enige redding, God zat altijd in mijn hoofd. Dan komen de eerste scheurtjes in mijn geloof, en dat worden er geleidelijk steeds meer. Het internet is de sleutel voor mijn ontwikkeling. Ik zoek een weg naar de vrijheid voorbij schuld, angst, verdriet, onzekerheid. Maar wanneer mijn gedachten eindelijk vrij zijn, voel ik me meer opgesloten dan ooit. Ik wil weg uit de boerderij waar ik samen met mijn familie verborgen voor de buitenwereld leef. Maar wie gaat mij helpen? – Israel van Dorsten

Foto Israel: Merlijn Doomernik

Artikel aangepast op Maandag 19 december 2022.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?