Roots - Terug in de Sluus - Harjo Martinus

”Weten jouw ouders daarvan?” Die vraag werd Harjo Martinus gesteld toen hij de conrector op de middelbare school vertelde dat hij naar de Kunstacademie wilde. De vraag ging vergezeld van een geheven vinger. “Deze vraag alleen al tekende het milieu waar ik graag aan wilde ontsnappen”, vertelt de inmiddels 70-jarige Harjo Martinus. “Zo kwam ik in 1971 als dorpse langharige hippie toch op de Kunstacademie Minerva in Groningen terecht.”

Aan het dorp waar hij maar al te graag afscheid van nam heeft hij toch ook goede herinneringen. Al was het alleen maar omdat zijn ouders aan de Baanstraat op een gegeven moment het huis van de buren kochten. Dat betekende dat Harjo z’n eerste eigen ‘atelier’ annex jeugdhonk kon inrichten. “De Kunstacademie was als een warm bad voor”, onderstreept Harjo nog maar eens de juiste keus die hij als 19-jarige kon maken. “Ik volgde er de opleiding tot tekenleraar. Direct nadat ik de aktes MO-A en MO-B had gehaald kon ik als docent Beeldende Vorming aan de slag op de Kweekschool in Meppel.”

Ommekeer

Midden jaren 80 van de vorige eeuw kreeg Harjo Martinus een ernstig auto-ongeluk. Het duurde vele jaren voor hij de draad weer kon oppakken. Hoewel, in zijn situatie kun je beter spreken van de kwast of het penseel weer oppakken. “Ik was in de periode voor dat ongeluk vader geworden, werkzaam als docent, gaf cursussen en heb m’n huis ook nog even verbouwd”, vertelt hij. “Zelf had ik nooit meer getekend of geschilderd. Maar ik kwam uit die rampzalige periode door dat weer op te pakken. En het zelf beeldend bezig zijn bleek veel beter bij mij te passen dan het overdrachtelijk bezig zijn.”

Harjo ontwikkelde zich tot professioneel kunstenaar. Had succes. Exposeerde in vele plaatsen, vele galerieën en op kunstbeurzen. “Ik had succes, maar moest zo af en toe toch wat bijverdienen. Als een soort veredelde bouwvakker heb ik tal van keukens en badkamers naar eigen ontwerp gerealiseerd.”

Digitale kunst

Hoe graag hij Zwartsluis ook wilde verlaten, hij is er nog regelmatig te vinden. Dat komt omdat er nog twee zussen wonen. “En dankzij jeugdvriend Freddy Weijs heb ik bovendien al meerdere keren kunnen exposeren in Zwartsluis”, laat hij weten. Dat is nu dus ook weer het geval. Hij gunde zijn geboortedorp zelfs een primeur, want Harjo heeft zich inmiddels toegelegd op het maken van digitale kunstwerken. “Ik maakte al digitale cartoons, dus die stap was niet zo groot”, legt hij uit. “De stad Manilla is de bron voor deze nieuwe vorm van kunstbeoefening.” Op de vraag of hij die stad goed kent, antwoordt Harjo: “Met Google Streetview reis en rijd ik daar veelvuldig rond. Visueel tart mij die stad om op diverse manieren creatief bezig te zijn. Zowel realistisch, illustratief tekenachtig als abstract. Maar altijd kleurrijk.” Harjo Martinus voelt zich prettig bij deze manier van werken. “Of dit verder gaat groeien is nog de vraag, maar ik ben er in ieder geval zelf bijzonder aangenaam mee bezig.”

Fotobijschrift:

Harjo Martinus exposeert in zijn geboortedorp voor het eerst met een nieuwe kunstuiting: digitale, kleurrijke kunstwerken. (Foto: Henk Kuik)

Artikel aangepast op Vrijdag 9 december 2022.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?