Roots - Terug in de Sluus - Henk Lassche

Het is tot nu toe wel één van de mooiste opmerkingen die ik krijg als antwoord op mijn vraag ‘hoe vind je het om terug te zijn in Zwartsluis?’ Ik teken een bijzonder stellig antwoord op uit de mond van Henk Lassche: “Eigenlijk ben ik nooit weggeweest. Als je er geboren bent, blijft er altijd een onzichtbare navelstreng bestaan.”

Evenals broer Simon, ook exposant op ‘Roots’, is Henk geboren aan de Zomerdijk, tegenover de scheepswerven van Appelo en van Goor en Spiekman. “Om precies te zijn op 6 november 1948 in het laatste huis van het blok met de puntdaken.”

Doodzonde

Henk heeft een sterk geheugen als het aankomt op zijn jeugd én op Zwartsluis. “Omdat ik denk dat een mens de eerste jaren van zijn leven veel observeert, weet ik nog veel van die jaren”, legt hij uit. “Ik liep van ons huis naar de kleuterschool van juffrouw Wijtzes en heb goede herinneringen aan deze school tegenover het bruggetje. Meestal liep ik langs de Buismanfabriek via de kwekerij van Greveling langs de begraafplaats naar school. De plek langs het water richting het bruggetje heb ik in gedachten als een romantische omgeving. Het is dan ook doodzonde dat de gracht is dichtgegooid ten behoeve van een weg.”

Natuur als inspiratiebron

“Leuke herinneringen heb ik aan het spelen tussen de houtopslag bij scheepswerf Appelo. Het zitten op de slee met daarachter mijn moeder die mij schaatsend duwde van Appelo naar het Zwarte Water wat toen dichtgevroren was. Het eerste muziekinstrument wat ik hoorde in mijn leven, was het orgel in de Hervormde Kerk. Die prachtige klanken ben ik nooit meer kwijtgeraakt. Ik heb een collectie orgelmuziek in mijn atelier en draai veel orgelwerken van Bach en Händel. Wat voor mij ook belangrijk was , was de opening van Museum Schoonewelle. Vanuit Meppel fietste ik er zeker eens per maand naar toe en genoot van alles wat daar te zien was. Vooral de lades met eieren vond ik indrukwekkend.” Het zal dan ook niemand verbazen dat de natuur dé grote inspiratiebron is voor Henk.

Grote reputatie

Henk Lassche heeft als schilder een grote reputatie. Zowel in eigen land als in het buitenland is hij bekend om zijn prachtige olieverfschilderijen. Hierin weet hij op een bijzonder aansprekende manier vooral het Hollandse gevoel van wad, water- en polderland vast te leggen. Hij heeft veel tentoonstellingen in binnen- en buitenland gehad. Zo vertelt hij: “In 2012 had ik een grote tentoonstelling in museum Cer Modern in Ankara Turkije ter gelegenheid van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. En er zijn drie boeken over mijn werk verschenen samen met tentoonstellingen in Rijksmuseum Twenthe in Enschede en museum De Fundatie Zwolle- kasteel het Nijenhuis Heino. Van het laatste boek is ook een Turkse uitgave verschenen.”

Calvinistische inslag

“Als schilder ben ik een olieverfschilder. Ik werk lang aan een schilderij, laag over laag. Van een paar maanden tot soms wel een paar jaar. Ik heb een strak dagelijks werkritme en discipline en begin om 08.00 uur. Dat komt mede door de calvinistische omgeving waarin ik opgroeide. Niets doen bestaat niet.”

Fotobijschrift:

Henk Lassche: “De natuur is én blijft mijn grote inspiratiebron”. (Foto: Henk Kuik)

Artikel aangepast op Woensdag 7 december 2022.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?