Roots - Terug in de Sluus - Henk Terwal

Henk Terwal heeft met Simon Lassche gemeen dat ze beiden niet lang in Zwartsluis hebben gewoond. Hoewel die periode voor Henk wel heel kort is geweest. Zo kort dat hij dat alleen maar uit overlevering weet. “Ik ben in Zwartsluis als tweede van een tweeling geboren op 14 juni 1948”, begint deze oud-Sluziger zijn verhaal. “Dat was aan het Westeinde 9, waar mijn ouders tijdelijk bij mijn opa Terwal inwoonden. Zo’n vier maanden later verhuisden we naar Zwolle.”

Trotse Bleistarte

Hij mag er dan maar vier maanden gewoond hebben, Henk Terwal voelt zich een echte Sluziger. “Ik vind het echt bijzonder leuk om als Sluziger Bleistarte terug te zijn. Te lopen langs de plekken waar warme herinneringen liggen. En nu te exposeren in mijn geboortedorp. Met gepaste trots, want ik ben toch maar mooi een echte Sluziger ondanks dat ik er niet echt ben opgegroeid.”

Warme herinneringen

“Maar Zwartsluis is me altijd blijven trekken”, gaat hij verder. “Vanaf het moment dat wij zelf naar Zwartsluis konden kwamen we er geregeld. We logeerden dan bij de zus van opa, de weduwe Fransen. Zij woonde aan de Stationsweg. Elke ochtend kwam kapper Jalink, die een paar huizen verderop zijn kapperszaak had, haar haar doen…”, weet Henk zich te herinneren. Ook was hij, weer net als Simon Lassche, vaak te vinden in de buurt van de Buisman-fabriek. “En bij de werf van Piet Bieze waar we zelf aan de bootjes mochten knutselen. “

Gedetailleerd aquarellist

We verlaten het verleden en richten de blik op het prachtige, gedetailleerde schilderwerk van Henk. Beroepsmatig is hij altijd actief geweest als graficus. Genoot zijn opleiding tot lithograaf bij Tijl in Zwolle. Henks loopbaan bracht hem in Oss, waar hij werkzaam was als ordermanager op een grote drukkerij.

“Met het aquarelleren begon ik in 2006. Ik heb me gespecialiseerd in perspectieven, oude kerkinterieurs. Daar ligt mijn voorkeur en vooral mijn liefde in. Mijn professie als lithografisch tekenaar verraadt zich in de grafische benadering van mijn onderwerp, bijvoorbeeld in de precieze en strakke penseelvoering.”

Werkwijze

“Mijn inspiratiebron zijn de fraaie, oude kerken in Nederland en Noord-Duitsland. Ter plekke maak ik een schets van het interieur, het liefst met een fraai orgelfront erop. Deze teken ik thuis in mijn atelier na en corrigeer de eventuele perspectieffouten. Wanneer deze tekening naar behoren is teken ik deze weer over op aquarelpapier en begint het aquarelleren. Met het aquarelleren moet ik trefzeker bezig zijn, immers het corrigeren van mogelijke fouten is vrijwel onmogelijk.”

Veel exposities

Het werk van de oud-Sluziger mag zich verheugen in een grote belangstelling. Dat blijkt wel uit het feit dat er inmiddels zo’n 35 exposities op zijn conto kunnen worden bijgeschreven. In het voorjaar van 2023 staat al weer een expositie in de Sint Walburgiskerk in Zutphen op het programma. Maar tot en met 14 januari kan iedereen nog kennismaken met zijn werk in Sluuspoort.

Fotobijschrift:
Henk Terwal bij één van de schilderijen die momenteel te zien zijn in Sluuspoort. (Foto: Henk Kuik)

Artikel aangepast op Zondag 27 november 2022.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?