Roots - Terug in de Sluus - Simon Lassche

“Ja, ik ben een echte Sluziger.Ik ben er geboren in 1951 op de Zomerdijk, tegenover de scheepswerf van toen Van Goor en Spiekman, nu Poppen”, vertelt Simon Lassche over zijn band met het dorp aan het Zwarte Water en Meppelerdiep. “Maar echt lang heb ik niet in Zwartsluis gewoond, want toen ik vijf jaar was verhuisde ons gezin naar Meppel in verband met het werk van mijn vader.”

Het vertrek uit Zwartsluis betekende echter niet dat de jonge Simon ook echt afscheid nam. Integendeel. “Toen ik wat ouder was logeerde ik regelmatig bij familie die naast de Buisman-fabriek woonde . Daar heb ik het gehele proces van de fabricage kunnen volgen, vanaf het branden en vermalen tot aan het handmatig toevoegen van de lepeltjes in de mooie blikken busjes. Ook bezocht ik regelmatig Museum Schoonewelle waar ik mij verbaasde over het mooie vak van het prepareren van dieren. Om daarnaast het resultaat terug te zien in hun natuurlijk habitat.”

Beelddenker

Het geeft al aan dat Simon al jong gefascineerd was door zijn omgeving. Oog had voor de kleine dingen. Hij typeert zichzelf dan ook als beelddenker en als gevoelsmens. “Mijn werk is meestal gevoelig en direct. Ik ga er niet voor zitten om maar eens een mooi werk te maken, het ontstaat altijd vanuit een gepassioneerde gevoelswereld.” En de gevoelswereld van Simon is een wereld die vooral wordt gevoed door de omgeving waarin hij is opgegroeid. Dat hij zijn jeugd doorbracht in de waterrijke omgeving van Zwartsluis, is terug is te vinden in zijn doorleefde en daardoor heel speciale werk. Werk dat bijna altijd associaties met dat water, die atmosfeer en de herinnering aan de geur van riet.

Inspiratie

Zelf zegt hij daarover: “Mijn inspiratiebron is de verwondering over de schoonheid om mij heen. Dat vertaal ik in mijn werk. En dan niet van ‘kijk mij eens, maar ‘kijk hier eens’. En dat kan een rimpeling in het water zijn, de verandering van het licht, de roep van een vogel in het riet of de geur van veengrond in een petgat.” Al deze gevoelens zijn terug te zien in zijn schilderijen waarbij hij verschillende technieken toepast, zoals olieverf, aquarel en gemengde technieken. Wie de expositie in Sluuspoort bezoekt zal ‘geraakt’ worden door die gevoeligheid die van het daar getoonde werk van Simon Lassche afstraalt. En het zal niemand verbazen dat hij al tal van exposities heeft mogen inrichten, zoals in het Friesland Museum, Museum Belvédère en in tal van galerieën.

Veelzijdig 

Het gevoelsmens Simon Lassche woont in Drachten. Naast zijn beroepsmatige activiteiten als beeldend kunstenaar had hij een bedrijf gespecialiseerd in vormgeving en het ontwerpen van winkelinrichtingen, beursstands en toneeldecors. En deze veelzijdige oud-Sluziger werkte ook nog als docent Vormgeving. In zijn vrije tijd zingt, musiceert, dicht en fotografeert Lassche met dezelfde overgave als die hij in zijn schilderijen en tekeningen legt. Een veelzijdig, creatief gevoelsmens. Voor even terug in de Sluus.

Fotobijschrift: Simon Lassche: “Mijn werk ontstaat altijd vanuit een gepassioneerde gevoelswereld”. (Foto: Henk Kuik)

Artikel aangepast op Maandag 21 november 2022.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?