Vlechtersdag groot succes voor deelnemers én bezoekers

De vrijwilligers van Sluuspoort hadden voor de ochtenduren een leuk en boeiend programma samengesteld. Na de koffie met gebak gingen de vlechters in drie groepen uiteen. Eén groep kreeg informatie over mattenkloppers en borstels maken, maakte kennis met reddingmaterialen en met de geschiedenis van Zwartsluis. Een andere groep luisterde naar het verhaal van Buisman en bewonderde de vele soorten blikjes die in de loop der jaren in de winkels te koop werden aangeboden. Een rondvaart met de Sluuspoort 1 behoorde ook tot de mogelijkheden. De deelnemers die daar gebruik van maakten kregen boeiende verhalen over Zwartsluis en de scheepvaart te horen.

Het tweede deel van de ledendag gaf een omgekeerd beeld te zien. In de middaguren gaven meerdere leden van de vereniging een demonstratie van hun ambacht. Daar kwamen veel belangstellenden op af, die zich graag lieten informeren over de vele toepassingen. In het geheel was er nadrukkelijk aandacht voor het maken van mattenkloppers, een ambacht dat decennia lang in Zwartsluis werd beoefend. Ook was er voor de bezoekers de mogelijkheid om gevlochten producten te kopen.

Artikel aangepast op Woensdag 19 oktober 2022.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?