Schrijfster Eva Vriend met 'Eens ging de zee hier tekeer' in Sluuspoort

Deze bijzondere avond begin om 19:30 uur. Sluuspoort is open vanaf 19:00 uur. De entreeprijs is 9 euro, inclusief een kop koffie of thee.

In haar boeken schreef Eva Vriend zowel over hoe de nieuwe bewoners van de Noordoostpolder geselecteerd werden, als over het blijvende verdriet in de vissersgemeenschappen rond de Zuiderzee dat IJsselmeer werd en hen van hun bestaan beroofde. Haar boek speelde een belangrijke rol in de tv-serie 'Eens ging de zee hier tekeer' en was ook van groot belang bij de totstandkoming van de musical 'Eiland in de verte', waarin plaatsgenoten Jan Blei en Barbara Lok de voortrekkers waren.

Eva Vriend, zelf dochter van een geselecteerde boer in Luttelgeest (Noordoostpolder), beschreef vanuit het perspectief van haar familie in haar debuut Het Nieuwe Land de selectieprocedures die de overheid hanteerde om de meest geschikte mensen naar de polder te halen. Het boek was een groot succes.

Zeven jaar later richtte ze haar onderzoek op de andere kant van de medaille: de eeuwenoude vissersgemeenschappen rond de voormalige Zuiderzee die werden slachtoffer werden van het ingenieursideaal van de IJsselmeerpolders. De maakbare maatschappij, zowel het ideaal als wat ervan geworden is, beschouwd vanuit een menselijk en persoonlijk perspectief, is een constante in de boeken van Eva Vriend die een breed publiek aanspreken. Ze werden twee keer genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs en is een veelgevraagd spreker.(Foto: Jelmer de Haas)

Artikel aangepast op Woensdag 12 oktober 2022.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?