Zes kunstenaars keren terug naar hun 'roots'

Zes kunstenaars die geboren en/of getogen zijn in Zwartsluis keren voor korte tijd terug naar het dorp. Niet direct lijfelijk, maar wel met een selectie uit hun oeuvre. Dat varieert van schilderijen tot glasobjecten en van digitale tekeningen tot abstracte objecten.  Tot en met 14 januari is dit even opmerkelijke als bijzondere werk te zien in Museum Schoonewelle, gehuisvest in Sluuspoort. 

Het zijn Ronald Westerhuis, Ans Bakker, Harjo Martinus, Henk Lassche, Henk Terwal en Simon Lassche die hun wortels weer opzoeken. Niet voor niets heeft de expositiewerkgroep van Museum Schoonewelle deze expositie dan ook de titel ‘Roots’ gegeven.Voor deze expositie zijn de verwachtingen hooggespannen. Museum Schoonewelle is trots dat het gelukt is om zes kunstenaars die geboren en/of getogen zijn in Zwartsluis ‘binnen te halen’. Een aantal van hen heeft zowel nationaal als internationaal naam gemaakt.

Internationaal
Meest bekend is zonder twijfel Ronald Westerhuis, maar ook Ans Bakker heeft met haar bijzondere glaskunst diverse keren geëxposeerd in het buitenland. Zoals in het Corning Museum of Glass in New York. En, dit jaar nog, in het Toyama Glass Art Museum in Japan.


Digitale kunst

Speciale aandacht is er ook voor de nieuwe werkwijze van Harjo Martinus. In het verleden exposeerde hij meerdere malen in Museum Schoonewelle met schilderijen. Anno 2022 is hij een nieuwe weg ingeslagen. Hij heeft zich toegelegd op het maken van digitale kunst, dat hij voor deze gelegenheid presenteert als ingelijste prints. Het is de eerste keer dat Martinus met dit nieuwe werk naar buiten treedt.

Uniek

Het werk van Henk Terwal wordt gekenmerkt door één, uniek, onderwerp: kerkinterieurs. De schilder, die tegenwoordig in Oss woont, schildert op een bijzonder realistische manier en tot in detail het interieur van talrijke kerken. Hij gebruikt daarvoor de techniek van de aquarel.

Roots

Ook Henk Lassche heeft al menig expositie met zijn krachtige olieverfschilderijen weten te verrijken. Dat zal in Museum Schoonewelle niet anders zijn. De, in Hengelo woonachtige, schilder laat in zijn werk zien dat hij zijn geboortestreek niet is vergeten. Het landschap van de Kop van Overijssel is namelijk nog vaak terug te zien in zijn creaties.

Schilder en tekenaar Simon Lassche, broer van Henk, laat zich ook nog altijd inspireren door de omgeving waarin hij is opgegroeid. Dat hij zijn jeugd doorbracht op en rondom het water van het merengebied in de waterrijke omgeving van Zwartsluis, is terug is te vinden in zijn doorleefde werk. Zijn werk heeft bijna altijd associaties met dat water, die atmosfeer en de herinnering aan de geur van riet en veengrond. Beide broers blijken dus het meest trouw aan hun ‘roots’.

Artikel aangepast op Vrijdag 23 september 2022.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?