Toeristen vinden beter hun weg in Zwartsluis

Kernwethouder Jan van der Poel en Sluuspoort-voorzitter Egbert Knoeff onthulden donderdag een informatiebord op het centrumplein in Zwartsluis. Toeristen en bezoekers van Zwartsluis zien daarop waar ze de toeristische voorzieningen in het dorp kunnen vinden.

Onder de slogan ‘Samen werken aan een bruisend hart van het maritieme dorp Zwartsluis’ werken Gemeente Zwartewaterland en diverse maatschappelijke organisaties en ondernemersal een aantal jaren samen aan de uitvoering van het Leefbaarheidsplan Zwartsluis. Recreatie en Toerisme als economische motor is daarvan een belangrijk onderdeel. “We willen meer economische reuring. Onze doelstelling is dat er meer toeristen naar Zwartsluis komen, die langer verblijven en meer uitgeven’”, zegt Van der Poel, die de multifunctionele accommodatie Sluuspoort daarbij als spil beschouwt.

Nieuwe voorzieningen

De afgelopen jaren is wat dat betreft al veel gerealiseerd in Zwartsluis. Het dorp groeit steeds meer uit tot ‘Poort naar Weerribben-Wieden’. Een goed voorbeeld is de nieuwe passantensteiger in het centrum, waardoor varende gasten vanuit Nationaal Park Weerribben-Wieden Zwartsluis kunnen bereiken voor een bezoek aan winkels of horeca. De vernieuwde borden van de Turfroute vormen een ander voorbeeld. Ook wordt met vereende krachten de laatste hand gelegd aan een aantal arrangementen die het nautische verleden, het DNA van Zwartsluis, beleefbaar maken. De arrangementen kunnen te zijner tijd geboekt gaan worden bij Sluuspoort.

Overzichtelijke informatie

Bij de ontwikkeling van de arrangementen ontstond ook de behoefte aan een nieuw informatiebord. “Het oude bord gaf niet meer de informatie die we bezoekers willen aanbieden. We willen onze gasten overzichtelijk informeren over wat er in Zwartsluis allemaal te doen is. Sluuspoort is daarvan een goed startpunt”, vertelt Egbert Knoeff. Van der Poel wijst erop dat binnenkort ook het ‘oude’ bord bij de Top-locatie wordt vervangen.“Dan kunnen gasten die van die kant Zwartsluis binnenkomen dezelfde informatie tot zich nemen.”

Op de foto staan v.l.n.r. kernwethouder Jan van der Poel, Sluuspoort-voorzitter Egbert Knoeff en Arie van Rees van Prestige. Het bedrijf uit Genemuiden produceerde het nieuwe informatiebord.

Artikel aangepast op Donderdag 15 september 2022.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?