IN MEMORIAM - EEFJE BOLS-STROEVE

Afscheid van een bevlogen (oud)beheerder

Deze week is na een lang ziekbed overleden: Eefje Bols-Stroeve. 

Jarenlang was Eefje hét gezicht van Sluuspoort en daarvoor al van Museum Schoonewelle en de toenmalige lokale VVV. Medio 2017 moest zij haar geliefde werk in Sluuspoort loslaten vanwege een ernstige ziekte.

Een jaar later volgde een feestelijk officieel afscheid, waarbij zij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau en de bijbehorende versierselen kreeg opgespeld door burgemeester Eddy Bilder van Zwartewaterland.

Bij dat officiële afscheid kreeg Eefje van Sluuspoort een bijzonder eerbetoon. De expositiezaal op de begane grond kreeg haar naam: Eefje Bols-zaal. Zij was duidelijk erg ingenomen met dit cadeau.

Eefje Bols vond het normaal om meer tijd en energie in haar werk te steken dan dat van haar gevraagd werd. Ze was een duizendpoot, bruisend van ideeën. Zij groeide uit tot een ware ambassadeur voor Museum Schoonewelle, Sluuspoort en Zwartsluis.

Sluuspoort-voorzitter Egbert Knoeff kijkt met dankbaarheid terug op datgene wat Eefje Bols voor het culturele en informatieve centrum heeft betekend: “Vele jaren heeft zij in het voormalig museum en thans Sluuspoort met enthousiasme en kennis van zaken leiding gegeven aan het steeds verder uitbreiden van informatie, educatie en cultuur. Wij bewaren dankbare herinneringen aan haar brede inzet.“

De besturen en vrijwilligers van Sluuspoort en Museum Schoonewelle wensen Eefje’s echtgenoot Henk, hun kinderen, kleinkinderen, familie en goede vrienden veel sterkte toe bij dit grote verlies.

Artikel aangepast op Vrijdag 9 september 2022.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?