Met Arnold Lassche op weg naar de wondere (vogel)wereld

Van 9 april tot 3 september is in Museum Schoonewelle te Zwartsluis de expositie ‘Geboren om te vliegen’ te bewonderen.

Naar aanleiding hiervan houdt Arnold Lassche op woensdag 20 april in Museum Schoonewelle een lezing over hetzelfde onderwerp (aanvang: 20.00 uur).

Misschien was de titel ‘Geboren om vrij te zijn!’ nog wel een betere titel. Want het is juist díe vrijheid van vogels om te vliegen waarheen ze willen, die één van de onderliggende aspecten is van de passie van Arnold voor vogels. Het gevoel om te zweven op de wind, hoog in de lucht of vlak boven de woeste golven van de zee. Of met een razendsnelle duikvlucht achter een prooi aanjagen. Sommige vogels als de Rosse grutto en de Noordse stern zijn ware kampioenen in het vliegen van duizenden kilometers.

Grotere vogels zoals gieren, buizerds, wespendieven, wouwen en ooievaars moeten het hebben van de opstijgende warme lucht om al schroevend hoogte te winnen en daarna kilometers ver af te zeilen. De meesten op weg naar het warme zuiden….

Lichaamsbouw (gewicht en vorm van de vleugels) stellen vogels in staat om jaarlijks deze kunststukjes te herhalen. Het heeft jaren geduurd voordat de intelligente mens het vliegen onder de knie had. Was de bemande luchtvaart ooit zo ver ontwikkeld zonder deze vogels als inspiratiebron? We zullen het nooit weten.

Arnold neemt u mee in deze en vele andere aspecten van deze wondere (vogel)wereld.

Artikel aangepast op Woensdag 6 april 2022.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?