Wat moeten we weten over de strijd tussen Rusland en Oekraïne?

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft velen verbijsterd. Niemand weet hoe deze strijd zich zal ontwikkelen. Maar wat ging eraan vooraf, wat zijn de historische banden tussen deze twee landen, waar zitten de knelpunten en zijn er oplossingen te bedenken? Rusland-deskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar komt op verzoek van Sluuspoort naar Zwartsluis om over dit actuele onderwerp haar licht te laten schijnen.

De avond in Sluuspoort vindt plaats op donderdag 7 april en begint om 19:30 uur. De entree bedraagt €9,-, inclusief een kop koffie of thee. Reserveren vooraf wordt, in verband met de zaalindeling, op prijs gesteld. Dit kan aan de balie van Sluuspoort of telefonisch via 038-3866555.

Volledig luidt de titel van de lezing van Ter Haar 'Geopolitieke spanning tussen Rusland, Oekraïne, het Westen en de NAVO'. In haar lezing probeert Marie-Thérèse ter Haar nuances aan te brengen in het complexe Oost-west verhaal. De informatiestromen die ons land bereiken wat Oekraïne en Rusland betreft worden immers ook met een Westerse pet op bekeken, maar heeft het Westen ook boter op zijn hoofd? Waarom voelt Rusland zich omsingeld door de NAVO? Hoeveel Amerikaanse inmenging was er in Oekraïne? Wat betekende de Maidan-revolutie in Kiev voor het Westen, maar ook voor Rusland? De belangrijkste frustratie van de Russen is de uitbreiding van de NAVO in Oekraïne. Zonder kennis hiervan zullen Westerlingen moeilijk, de hieruit voortkomende Oost-West crisis en de Krim-annexatie kunnen begrijpen. Na 2014 verslechterde de verhouding van Rusland en het Westen in rap tempo en werd Rusland in de armen van China gedreven.

Artikel aangepast op Dinsdag 8 maart 2022.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?