Dialect komt tot leven met Andries Middelbos

Andries Middelbos is, wanneer het gaat over dialect, een beroemdheid in Drenthe. En aangezien we in Zwartsluis net over de grens wonen is een dialectavond met een Drentse gast op voorhand al een succes te noemen. Zeker met een man die zo veelzijdig is als Middelbos. De dialectavond in Sluuspoort begint om 19:30 uur, de entree bedraagt 9 euro. En een kopje thee of koffie is bij de prijs inbegrepen. 
Vooraf reserveren is gewenst. Dit kan aan de balie van Sluuspoort, telefonisch via 038-3866555 of via mail: info@sluuspoort.nl (met vermelding van het aantal personen).


Andries Middelbos is in 1952 geboren in Tiendeveen. Hie gruide op in Drieber under de rook van de VAM. Hie leerde eerst veur underwiezer en daornao veur drama-docent. Hie was 25 jaor docent an de lerarenopleiding in Rotterdam en gung toen weerum naor Drenthe. waor e tot zien pensioen in 2018 verbunden was an het Alfa-college in Hoogeveen. Sinds 2001 woont Andries Middelbos op ’t Nieveen (Gasselternijveen).

Andries Middelbos zung bij de Drentstaolige cantorij MetAnDoen en is lid van de warkgroep Drentstaolige kerkdiensten van het Huus van de Taol en vertaolt psalms en gezangen in het Drents. Sinds een paar jaor schref e körte verhalen en liedties in het Drents. De oorsprong van dizze verhalen en liedties ligt in zien eigen kindertied op het Drentse plattelaand en beschrieft op een vaak humoristische manier hoe as kinder opgruit en groot wordt.

Behalve met schrieven is e ok al zien hiele leven gangs met meziek. Veur het Drents Liedties Festival 2014 schreef en componeerd’e het nummer Bruno en kwam daormet in de finale.

De stichting Betoeterd hef in 2016 van hum en vier aandere finalisten van het Drents Liedties Festval een arrangement van de liedties veur harmonie en fanfare orkest maken laoten. Verschillende orkesten oet Drenthe hebt dizze arrangementen speuld, waorbij de finalisten op zu’n aovend dan begeleid weurden deur het oetvoerende orkest.

In het veurjaor van 2022 brengt Het Drentse Boek een verhalenbundel van hum oet. (Tekst met dank aan Huus van de Taol-Drenthe)


Artikel aangepast op Woensdag 19 januari 2022.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?